- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj: Rusija ispunjava dogovore o isporukama gasa Evropi

© Foto : RUSSIAN FOREIGN MINISTRYŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Rusija ispunjava svoje obaveze u pogledu isporuka gasa Evropi, ali postoji mogućnost da Moskva, uzdržavajući se od povećanja isporuka, želi da izvrši pritisak na Evropsku uniju kako bi obezbedila licenciranje projekta „Severni tok 2“, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.
„Rusija koristi energiju kao sredstvo političkog pritiska (na primer, u Moldaviji). Strogo govoreći, Moskva ispunjava svoje obaveze za isporuke gasa, ali mnogi smatraju da je njeno odbijanje da poveća izvoz u Evropu ili napuni skladišta 'Gasproma' sredstvo vršenja pritiska na EU“, napisao je Borelj na svom blogu.
On kaže da je možda reč o „želji da se obezbedi izdavanje licence 'Severnom toku 2'”.
Struja - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Podkast
Koji energetski miks će pomoći Evropi da na zimu ne cvokoće | Energija Sputnjika
Prema njegovim rečima, krize oko Ukrajine i Belorusije razvijaju se u svetlu rasta cena gasa u EU. Borelj je podsetio da je zahvaljujući Rusiji zadovoljeno 40 odsto potreba EU za „plavim gorivom“ koje se isporučuje kroz gasovode koji prolaze kroz teritoriju Ukrajine i Belorusije, kao i Baltičko more.
„Svaki razgovor o Rusiji, Ukrajini, Belorusiji ima energetsku dimenziju“, naglasio je šef evropske diplomatije.

O Ukrajini i Belorusiji

Borelj je takođe naveo da će u januaru 2022. godine ministrima spoljnih poslova i odbrane EU predati ažuriranu verziju koncepta bezbednosti „Strateški kompas“.
Kako, kaže, situacija oko Ukrajine i Belorusije, „hibridna taktika, politika nasilja, zastrašivanje i dezinformacije” ukazuju da su „stavljene na kocku sudbine pojedinačnih zemalja i društava i širi principi na kojima se zasniva evropski bezbednosni poredak”.
„Ovo hitno zahteva od EU da ojača svoje kapacitete i sredstva za delovanje po pitanju bezbednosti”, istakao je.
Prema njegovim rečima, Evropska unija je jednoglasna u mišljenju da su za obuzdavanje ruske politike prema Ukrajini potrebne konkretne akcije, a ne samo izjave.

Pregovori o bezbednosti

Istovremeno, on je izrazio sumnju da Rusija navodno da želi da „isključi“ evropske zemlje iz pregovora o bezbednosti. Kako kaže, nada se da SAD to neće dozvoliti.
„Još uvek nije jasno šta Rusija na kraju želi da postigne. Ne možemo isključiti mogućnost da ona iskoristi ovu krizu za svoj cilj restrukturiranja sistema bezbednosti u Evropi, kao i da isključi Evropljane iz tih diskusija. Ali, znamo da naši američki saveznici neće upasti u ovu zamku“, naglasio je Borelj.
S tim u vezi, podsetio je da je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u petak objavilo nacrt predloga o bezbednosnim garancijama između Ruske Federacije i SAD, kao i evropskih članica NATO-a.
„Očigledno je da EU treba da bude sastavni deo ovakvih razgovora“, zaključio je on.
Podsetimo, ruski MIP je ranije objavio dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u o garancijama bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse ka zapadnim granicama Rusije.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
RUSIJA
Rusija spremna da dugoročno, bez prekida, isporučuje prirodni gas u Evropu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala