- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Berlin: Razmatramo predloge Moskve o bezbednosnim garancijama sa partnerima u EU i NATO-u

© Sputnik / Igorь ZaremboZgrada Ministarstva spoljnih poslova Nemačke u Berlinu
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Nemačke u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Berlin razmatra ruske predloge o bezbednosnim garancijama sa svim partnerima u Evropskoj uniji i NATO-u, izjavila je portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Andrea Zase na brifingu.
„Mi, naravno, razmatramo ove predloge koje je predstavila Rusija, koje je sama Rusija objavila, sa svim partnerima u EU i NATO“, rekla je Zase.
Ona je dodala da su predlozi Rusije jasni i da će se o njima razgovarati u odgovarajućim formatima.
„Predloge koje je Rusija dala prošle nedelje i koje je objavilo samo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, znači da je sadržaj jasan... Sada se radi o tome da se, naravno, o ovim predlozima koje su predstavili Rusi, razgovara u odgovarajućim formatima za dijalog. Predlozi sami po sebi ne mogu da zamene razgovore između partnera i sa Rusijom. To znači... da treba ponovo omogućiti ove pregovore, voditi dijalog sa Rusijom i, naravno, razgovarati o suštinskim pitanjima“, istakla je portparolka.

Predlozi Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin početkom decembra je pozvao NATO da otpočne suštinske pregovore sa ciljem da Rusiji pruži pouzdane i dugoročne bezbednosne garancije. On je objasnio da su Moskvi potrebne upravo pravne garancije, s obzirom da zapadne kolege nisu ispunile svoje preuzete usmene obaveze.
Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio da Zapad ima dva puta: da se ozbiljno postavi prema predlozima Rusije o bezbednosnim garancijama u Evropi ili da se suoči sa vojno-tehničkom alternativom.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine. Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.
Moskovski Kremlj. U daljini se vidi zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
RUSIJA
Kremlj: Ako NATO razmesti oružje kod naših granica – odgovorićemo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala