Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Gotovo je nemoguće da imamo prestanak sistema snabdevanja strujom /video/

© Tanjug / TARA RADOVANOVICVučić u poseti TE "Kostolac"
Vučić u poseti TE Kostolac - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas iz Kostolca građanima da je gotovo nemoguće da imamo prestanak sistema snabdevanja strujom.
„Pre dva dana to nisam mogao da kažem, a danas mogu da kažem da je gotovo nemoguće da nas bilo šta iznenadi i da imamo prestanak sistema, takozvani „blekaut“, da se dogode veliki kvarovi. Izdržaćemo i ovu zimu bez značajnih problema“, podvukao je on.
Vučić je kazao da će svi ljudi imati struju i fabrike koje će moći da rade, proizvode i doprinose našoj privredi.
„Danas mnogo manje brinem nego pre dva dana. Sutra ćemo prikopčati u sistem blok A6 u TENT-u“, najavio je on.
Vučić se nalazi u poseti kopovima i termoelektrani „Kostolac“ gde je obišao pogone, a potom i komandnu sobu termoelektrane.
Iznenadio se kada mu je direktor za proizvodnju energije TE Kostolac Milosav Tomašević rekao da je pre 2010. godine čak postojao plan da se ugase pogoni.
„Pa da li je to normalno“, zapitao je Vučić, i istakao važnost tog postrojenja za energetsku sigurnost naše zemlje.
Tomašević je rekao Vučiću da u termoelektrani ima i uglja i mazuta, i svega što je potrebno kako bi se nastavilo sigurno snabdevanje električnom energijom.
Okupljeni rudari i radnici su, inače, predsedniku Srbije čestitali slavu, i izvestili ga o količinama uglja koje su iskopane.
„Ne bismo imali struju da nemamo ugalj i termoelektrane, da nemamo vas i hvala vam na tome“, rekao je Vučić u razgovoru sa rudarima i dodao da zato danas u teškim uslovima svaka kuća ima struju i može svaka fabrika da radi.
Na površinskom kopu Drmno proizvede se oko devet miliona tona uglja godišnje, a u termoelektranama „Kostolac A“ i „Kostolac B“ šest miliona megavat časova električne energije.
U kostolačkim termoelektranama u toku je modernizacija, kako opreme na kopu, tako i proizvodnih pogona, zatim realizacija projekata koji treba da doprinesu manjem zagađenju vazduha i tla, ali i izgradnja novog bloka „Kostolac B3“ snage 350 megavata, koju gradi kineska kompanija „CMEC“.
© Tanjug / TARA RADOVANOVICTermoelektrana "Kostolac"
Termoelektrana Kostolac - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
Termoelektrana "Kostolac"

U Kostolcu se gradi blok B3

Vučić je ukazao da se u Kostolcu gradi blok B3, na mestu gde tri decenije nije bilo ozbiljnih investicija.
„Neki su bili 12 godina na vlasti a da nisu ništa uradili. Ponosan sam što to dižemo, moraćemo da radimo na novim kopovima. Da imamo dovoljno uglja za budućnost, da radimo više na obnovljivim izvorima energije. Međutim, problem je za EMS jer ne mogu da balansiraju dok nemamo novih reverzibilnih elektrana“, objasnio je on.
Na pitanje da li imamo dovoljne količine kvalitetnog uglja, Vučić je rekao da postoje različiti kvaliteti u kopovima.
Tako u Kolubari, kaže, imamo različit ugalj, a bolji je u zapadnom delu.
„U Zapadnoj Tamnavi imamo visokooktanski ugalj. Do 15 .januara verujem da ćemo moći da imamo kvalitetniji ugalj. To je ugalj nivoa od 6.000 do 6.600 kilodžula(KJ). U Kostolcu imamo ugalj od 9.000 KJ. Zato smo zahvalni što su omogućili da 3.000 tona ovog kvalitetnog uglja bude prosleđen Kolubari, jer kada ga dodate kolubarskom popravljate kalorijsku vrednost. Time smo napravili najbolju moguću kombinaciju“; rekao je Vučić.

Sistem se stabilizuje

Vučić je izjavio da su rudari u kostolačkim kopovima u subotu postigli rekord i iskopali 34.000 tona uglja i da se sistem stabilizuje i poručio da će Srbija izaći na kraj sa energetskom krizom u Evropi i da građani to gotovo da neće osetiti.
"Mi smo se dogovorili na prethodnom sastanku da kopaju 30.000 tona, a u Kolubari da kopaju 75.000 tona. Tako da su za više od 13 odsto u Kostolcu prebacili količinu", rekao je Vučić.
Kaže da će deo kvalitetnijeg uglja iz Kostolca biti prebačen u TENT u Obrenovcu i da su obezbeđeni od Srbija kargo vozovi koji će dnevno prebacivati 3.000 tona najkvalitetnijeg uglja od 9.000 kilodžula kako bi se popravila kalorijska vrednost kolubarskog uglja.
Kako je rekao, juče je bila potrošnja struje u Srbiji 116.830 megavat sati.
"Uspeli smo da proizvedemo skoro 99.000 megavat sati, a ostalo smo uvezli. Pre šest dana smo proizveli svega 70.000 megavat sati. Nama su radni dani problem zbog industrije koja troši dosta struje", naveo je Vučić.
Istakao je da će se ići na proizvodnju u Srbiji koja će biti veća od 130.000 megavat sati i dodao da sada radi u TENT-u u Obrenovcu sedam od osam blokova, kao i da se trenutno priprema odnosno potpaljuje za rad i osmi blok, ali da je problem što blokovi koji sada rade ne rade punom snagom.
Predsednik je dodao da se zato dodaju velike količine mazuta, kojeg nema dovoljno.
"Ministarstvo energetike je ukazalo na nedostatak mazuta i taj problem uspešno rešavamo sa prijateljima iz Irana i Azerbejdžana, tako da neće biti problem ni sa mazutom. Imamo para dovoljno i za eventualne dodatne količine i struje i bilo čega drugog. Sutra i prekosutra očekujemo još dodatnih razgovora za gas."
Poručio je građanima da ne brinu i da će Srbija, iako u značajnom delu Evrope potpuni haos tek počinje po pitanju energenata, u svakom slučaju uspeti da izađe iz ove situacije, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala