- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Važno uputstvo pred praznike: Kako sprečiti požare od novogodišnjih ukrasa

CC0 / Pixabay/robert299 / Upaljač
Upaljač - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
Pratite nas
Grejalica, pegla, a nekad i laptop mogu da izazovu požar, ali električni uređaji nisu glavni krivci za veliku štetu koja može da nastane. Problem je što ne pratimo uputstva proizvođača i aparate stavljamo blizu zapaljivih stvari, poput novogodišnje jelke, ukrasa i zavesa. Ako plamen počne da tinja, odmah treba da započnemo gašenje i pozovemo vatrogasce.
Poslednji takav primer je veliki požar koji je izbio u višespratnici u naselju Liman u Novom Sadu, u ponedeljak, u kom su izgoreli krov zgrade i dva stana. Vatru je najverovatnije prouzrokovao laptop koji se zapalio u dečjoj sobi na poslednjem, šestom spratu objekta.
Plamen se proširio i zahvatio tavan, koji su stanari koristili kao ostavu za razne stvari, a koji je pritom bio pregrađen kartonskim zidovima. Srećom, u požaru nije bilo povređenih.

Ko je glavni krivac za požare

Bez obzira na to da li je taj ili neki drugi požar prouzrokovao laptop ili neki drugi električni uređaj, poput grejalice ili pegle, vatra se ne bi rasplamsala da aparat nije bio blizu lako zapaljivih stvari, kojih u domaćinstvima ima mnogo tokom novogodišnjih praznka. To su: jelka, koja je najrizičnija, ukrasi, pokloni, ali i zavese, kutije, papiri...
„Jelka se lako pali, a brzo gori. Inje je okruženo kiseonikom, pa lako dolazi do ‘flešovera’, momenta u kom požar bukne tokom tinjanja. Sve što može da se uradi da bi se požar sprečio mora da se desi pre ‘flešovera’. Što je vreme do ‘flešovera’ u prostoriji kraće, to je situacija opasnija. Ako nemate jelku, ‘flešover’ će biti za oko pet minuta. Ako je imate, biće za minut“, pojašnjava nekadašnji zamenik načelnika za preventivnu zaštitu Goran Milutinović.
Požar u Novom Sadu - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
SRBIJA
Ugašen požar u Novom Sadu, nesreću izazvao laptop koji se zapalio u dečjoj sobi /video/

Punjači – ponekad opasni

Zato električne uređaje uvek treba da koristimo kako uputstvo nalaže i ne treba da ih stavljamo blizu lako zapaljivih stvari. Takođe, uvek treba da proverimo da li smo ih isključili pre nego što izađemo iz kuće.
„Preventiva podrazumeva da su svi električni uređaji, koji su okruženi vazduhom, opasni. Produžni kablovi su problematični. Umesto jednog potrošača, na jedno mesto je priključeno više. Onda dolazi do pregrevanja instalacije. Produžni kabl može da se koristi samo ako ste neposredno uz njega. Ako ga ostavite da radi, a niste tu, onda je drastična razlika u riziku“, napominje Milutinović za „Sputnjik“.
Izuzetak su punjači za telefone i laptopove, jer ne rade ako nisu uključeni u uređaj. Ipak, ako se desi nagla promena u naponu, kao što je bio slučaj tokom snežnog nevremena proteklih dana, postoji šansa da i ti aparati izazovu požar ako su uključeni u struju.
Kao što je slučaj i s uređajima, treba da vodimo računa i gde odlažemo lako zapaljive materijale, poput kartona. Ako, recimo, u zgradi napravimo improvizovanu ostavu za razne stvari koja nije u skladu sa propisima, rizikujemo da šteta bude veća ako izbije požar.
CC BY 2.0 / Gauthier DELECROIX / Ukoliko se desi nagla promena u naponu i punjači mogu da izazovu požar ako su uključeni u struju.
Punjač za telefon - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Ukoliko se desi nagla promena u naponu i punjači mogu da izazovu požar ako su uključeni u struju.

Šta ako izbije požar

Ukoliko plamen počne da tinja u prostoriji, najvažnije je da postanemo svesni da se to dešava i da imamo sredstvo za gašenje. Zato bi svako domaćinstvo trebalo da ima prenosni alarm za požar i protivpožarni aparat, koji se lako koristi i košta oko 8.000 dinara, a može da zaštiti višestruko skuplju imovinu od vatre.
„Taj aparat je stvarno efikasan u početnoj fazi požara, a bitno je da se požar prepozna u početnoj fazi. Kad ste u sobi, vi ćete osetiti dim pre nego što izbije plamen i lako ćete savladati požar ako imate neko sredstvo. Međutim, to nećete osetiti kad spavate. Zato vam je potreban prenosni alarm, koji će da prepozna dim i uključi sirenu. Onda će da vas probudi i možete da reagujete na takav način“, ističe Milutinović.
Ako nismo sigurni da možemo da lako ugasimo požar u začetku, smesta treba da pozovemo vatrogasce, a potom pokušamo da ga ugasimo sami. Ukoliko ne uspemo, treba da izađemo iz objekta i ujedno obavestimo sve stanare da učine isto.
Vatrogasci gase požar - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
DRUŠTVO
Požar i dalje tinja u kineskom tržnom centru u Obrenovcu: Za nestalima se još traga
Vatrogasci na mestu požara - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
SRBIJA
Požar u Zemunu: Vatra zahvatila četiri stana, poginula jedna osoba /video/
Tek kad bukne vatra stanari se sete da su od protivpožarnih stepenica napravili – ostavu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala