- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stradaju trbušni organi: Lekarka upozorava na opasan modni trend u ishrani Rusa

© Depositphotos.com / AlikeYouDevojka u restoranu
Devojka u restoranu - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
Pratite nas
Autofagija je jedan je od najpopularnijih metoda za mršavljenje među ruskim građanima, izjavila je ruska lekarka Tatjana Žarovska. Ona je upozorila da takav režim ishrane nije pogodan za sve i da može da bude opasan.
Kako bi se oslobodili viška kilograma na taj moderan način, potrebno je striktno pridržavanje određenog režima, kaže dijetolog, objašnjavajući da se kod takve ishrane dan deli, na primer, na 16 i osam sati. Odnosno, osoba koja pokušava da smrša na ovaj način može da jede tokom osam sati, a zatim narednih 16 sati mora da se uzdrži od unosa hrane.
Režim 16/8 je prilično popularan, ali samo po sebi periodično gladovanje odgovara samo manjem broju ljudi, izjavila je Žarovska za radio Sputnjik.
„Ima osoba koji genetski mogu da jedu ređe, njima će odgovarati takav metod ishrane, ali to je samo 20-30 odsto ljudi. Postoji i ispitivanje da autofagija dobro funkcioniše kod insulinske rezistencije, kada je visok insulin i poremećena tolerancija na glukozu“, istakla je lekarka.
Međutim, za većinu ljudi dugi periodi uzdržavanja od hrane su štetni, upozorava dijetolog. Takav sistem ishrane može dovesti do obolevanja žučne kese i drugih organa trbušne duplje, dodala je.
„Kao lekar, ne preporučujem periodično gladovanje jer utiče na pankreas, jetru i žučnu kesu, a nuspojavu čine bolesti tih trbušnih organa. Duge pauze između obroka dovode do akumulacije žuči, povećava se rizik od stvaranja kamena“, objasnila je Žarovska.
Ona je dodala da to nije najefikasniji način za gubitak kilograma.
Štaviše, osoba vrlo retko gubi kilograme na taj način, smatra lekarka, jer, kako kaže, po pravilu, kada čovek dugo ne jeste, posle se prejede.
Ipak, da bi se održala uravnotežena ishrana tokom autofagije (fastinga), neophodna je konsultacija sa lekarom, naglasila je. Neće škoditi ni dodatni unos vitamina i minerala. Neophodna mera predostrožnosti u ovoj ishrani je godišnji ultrazvuk trbušnih organa, zaključuje Žarovska.
Dijeta - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
RUSIJA
Top šest najopasnijih dijeta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala