- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šef NATO: Nove diskusije o sferama uticaja s Rusijom – korak unazad

© REUTERS / POOLGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
Pratite nas
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg usprotivio se ideji o konferenciji na kojoj bi se sa Rusijom diskutovalo o sferama uticaja.
Podsetimo, šef NATO je ranije u kontekstu razgovora o perspektivama članstva Ukrajine u Alijansi rekao da Rusija nema pravo na svoju sferu uticaja.
„Ideja o održavanju nove konferencije kako bismo iznova razmatrali zone uticaja u okviru kojih bi velike države mogle da kontrolišu i određuju šta njihovi susedi mogu ili ne mogu da rade, bila bi korak unazad i sasvim pogrešan smer“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za „Žurnal d dimanš“.
Umesto toga on se založio za jačanje poverenja u odnosima s Moskvom, kontrole naoružanja, osiguranje transparentnosti vojnih vežbi i smanjenje napetosti.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je sredinom novembra naložio ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da od SAD i NATO-a traži da Rusiji dostave ozbiljne i dugoročne garancije bezbednosti. On je nekoliko puta govorio o tome da je Moskva dobila usmena uverenja da se NATO neće širiti i da su obećanja prekršena.
Podsetimo, predsednik Rusije je 1. decembra predložio da se krene u pregovore oko postizanja pravnih garancija za neširenje NATO-a na istok.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
SVET
NATO odgovorio na predlog Rusije o garancijama bezbednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala