- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Pun Beograd stranaca: Da li je Srbija pred novim turističkim bumom

Pratite nas
Podaci o turističkoj godini za nama bude optimizam da bi se Srbija po prestanku pandemije brzo mogla vratiti na rekordnu, predpandemijsku 2019. godinu koja je beležila 3,6 miliona turista. U ovoj ih je do novembra bilo dva miliona, što je za trećinu više nego u isto vrme prošle godine.
Prošlogodišnje zaključavanje i strah od koronavirusa, koje se odrazilo na drastičan pad turizma u celom svetu, Srbiji je donelo nešto preko 1,8 miliona turista, upola manje nego u 2019. Ove godine ljudi su se, izgleda, navikli na pandemiju kovida 19.

Za trećinu više gostiju nego lane

„Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 10 meseci ove godine u Srbiji je boravilo oko dva miliona turista. To je 35 procenata više nego u isto vreme prethodne godine koja je zaista bila neuporediva u odnosu na sve prethodne, posebno u odnosu na 2019. koja je za srpski turizam bila rekordna“, kaže za Sputnjik Aleksandra Ilić iz Turističke organizacije Srbije.

Da ćemo ove godine beležiti bolje rezultate pokazala je već druga polovina prošle godine, iako će ostati upamćena kao jedna od najtežih za turizam. U periodu od jula do oktobra 2020. godine ostvareno je ukupno 720.369 dolazaka domaćih turista, što je za 27.921 dolazaka više u odnosu na period jul-oktobar rekordne 2019. godine.
S obzirom na stroge procedure prelaska granica, turizam je i ove godine, kao i u prošloj, spasavao domaći gost.

Dve trećine domaći turisti

Od ukupnog broja gostiju od početka ove godine do novembra, 700.000 su bili inostrani turisti što jeste 81 odsto više nego u 2020. Kada se, međutim, pogleda odnos domaćih i stranih gostiju, dve trećine su do sada činili domaći. Tako će biti i u predstojećim zimskim mesecima, napominje Ilićeva.
Prema najavama, sudeći po rezervacijama, u januaru i februaru popunjenost turističkih kapaciteta je jako dobra. U planinskim centrima je već blizu 90 odsto i to su, kako ističe, uglavnom domaći turisti. Slična je situacija i u banjama gde je popunjenost do 70 posto.
© Flickr / AleksandarPopunjenost kapaciteta u januaru i februaru u planinskim centrima je već sada 90 odsto
Kopaonik  - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
Popunjenost kapaciteta u januaru i februaru u planinskim centrima je već sada 90 odsto
„Kada se pogleda broj domaćih turista možemo biti zadovoljni 2021. godinom. Međutim, stranih turista u tom obimu nema. Kada je rekordna 2019. godina u pitanju, odnos domaćih i stranih gostiju u Srbiji bio je gotovo pola, pola. Znači od nekih oko 10 miliona ostvarenih noćenja, 50 odsto je otpadalo na domaće i 50 odsto na strane turiste, što u 2021. godini nije slučaj. Ova godina je generalno bila oslonjena na turiste iz Srbije“, kaže naša sagovornica.

Punog povratka nema pre 2023. godine

Na pitanje može li se išta u turističkom poslu prognozirati s obzirom na ovako nepredvidivu pandemiju, Ilićeva kaže da se u tom pogledu oslanjaju na podatke koje dobijaju od Svetske turističke organizacije. A ona predviđanja da će se turizam vratiti na nivo pre pandemije tek 2023. i 2024. godine.
I u Turističkoj organizaciji Beograda (TOB) s optimizmom čekaju predstojeće praznike koje prestonica, po rečima Jelene Stanković, dočekuje spremno sa bogatim programom za sve generacije i ukuse.

U Beogradu najviše noćenja stranaca

„Da u Beogradu ima turista pokazuju statistički podaci prema kojima je za 10 meseci naš grad posetilo skoro pola miliona gostiju ostvarivši oko 1.327.000 noćenja, od kojih više od milion strani gosti. To je 68 odsto više u odnosu na isti period prošle godine kada su u pitanju i dolasci i ostvarena noćenja“, ističe Stankovićeva za Sputnjik.
U predpandemijskoj 2019. godini, Beograd je, pak, posetilo 1,25 miliona turista, koji su ostvarili 2,7 miliona noćenja.
© Tanjug / ZORAN ZESTICNovogodišnji gala koncert u Beogradu
Novogodišnji gala koncert u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
Novogodišnji gala koncert u Beogradu
Ona napominje da se velikom broju turista nadaju tokom novogodišnjih praznika. Očekujemo da će situacija biti bolja nego prošle godine budući da je svaki mesec u ovoj godini dao bolje rezultate nego u prošloj, pa se nadamo da će to biti slučaj i tokom praznika, kaže naša sagovornica.
Većinu gostiju prošle godine činili su domaći i gosti iz regiona.
„Prema ovogodišnjim statističkim podacima koji se odnose na 10 meseci, najbrojniji su gosti iz BiH, zatim Rusije, Nemačke, Turske i Crne Gore. Videćemo kakva će struktura tirusta biti do kraja 2021. Ali je činjenica da se ona menja“, dodaje Stankovićeva.
Pored gostiju iz regiona tu su, kako napominje, i oni iz Evrope, ali dolazak turista iz pojedinačnih zemalja zavisi ne samo od naših odredbi vezanih za kovid i ulazak u Srbiju, već i onih u zemlji iz koje oni dolaze.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala