Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh Porfirije uputio poruke vernicima i roditeljima /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
Pratite nas
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Nikolu, ali i Detinjce, praznik posvećen deci i porodici. Patrijarh Porfirije objavio je na Instagramu video-snimak sa decom, koju je simbolično vezao kako bi mu, po običaju, oni dali poklon, a onda uputio čestitke i poruku vernicima i roditeljima.
„Sveti Nikola je bio sav pogružen u revnost za Hrista i Crkvu. I deca često imaju bezazlenu revnost koju treba mudro usmeravati ka Hristu. Zato je za vaspitanje dece najvažnija molitva roditelja“, naveo je patrijarh.
Poglavar SPC poručio je roditeljima da njihova molitva treba da stoji iza svakog dečjeg uspeha, kao i pada.
„Tiha i istrajna roditeljska molitva treba da stoji iza svakog dečijeg uspeha, ali i pada. Roditeljska molitva treba da blista oko deteta kao što na glavi kralja blista kruna. Bez nje svaki trud i uspeh je prolazan, jer samo molitvom stižemo u jedinu netruležnu slavu Carstva Božijeg“, zaključio je patrijarh.
Detinjci se slave treću nedelju uoči Božića tako što rano ujutro ili po dolasku iz crkve s bogosluženja odrasli vezuju svoju ili tuđu decu.
A običaji su sledeći: deca danas treba da pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade, sokove), pomoću kojih će odraslima „platiti otkup“ na praznični dan. Rano ujutru na Detinjce odrasli vežu decu, obično kaišem, gajtanom ili kanapom. Nakon što se deca „otkupe“ poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate deci nazad da se počaste. Decu mogu vezivati i drugi članovi porodice, komšije, prijatelji.
Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala