- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Novi ruski protivbrodski raketni kompleks: „Otvet“ se pokazao na delu u Japanskom moru /video/

© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo odbrane RusijeNovi ruski protivbrodski raketni kompleks „Otvet“
Novi ruski protivbrodski raketni kompleks „Otvet“ - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
Pratite nas
Fregata ruske Pacifičke flote „Maršal Šapošnikov“ nedavno je uspešno lansirala raketu iz najnovijeg protivbrodskog kompleksa „Otvet“ („Odgovor“). Gađanje se dogodilo u Japanskom moru, a raketa je uspešno pogodila podvodnu metu.
Kompleks funkcioniše tako što se na gornjem delu vođene rakete nalazi torpedo za navođenje male veličine. Prema podacima iz otvorenih izvora, kada stigne do teritorije na kojoj se nalazi meta protivnika, torpedo se ispušta u vodu i traga za neprijateljskom podmornicom uz pomoć svoje hidroakustične opreme. Kompleks „Odgovor“ značajno će ojačati protivbrodsku komponentu ruske Ratne mornarice, ocena je vojnih stručnjaka.
U Ministarstvu odbrane su pojasnili da su korišćeni isti univerzalni lanseri kao i prilikom lansiranja protivbrodskih raketa „Oniks“ i „Kalibar“.
Još u septembru 2019.godine zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko govorio je o napretku testiranja perspektivnog kompleksa „Otvet“ nakon posete preduzećima „Hidropribor“ i „Elektropribor“ koja su razvila ovaj projekat.

Šta sve može „Otvet“

Prema njegovim rečima, 2019.godine je počela proizvodnja kompleksa „Odgovor“, a državna ispitivanja planirana su da budu završena 2020.godine.
Tada je zamenik ministra odbrane Rusije izjavio da će kompleksom „Otvet“ biti naoružani novi i modernizovani brodovi klase korvete, fregate i krstarice, uključujući tešku nuklearnu raketnu krstaricu „Admiral Nahimov“.
„Cilj kompleksa je uništavanje potencijalnih neprijateljskih podmornica“, konstatuje Krivoručko.
U novembru, ruski mediji pozivajući se na izvor u vojno-industrijskom kompleksu izvestili su da je „Otvet“ prošao državne probe.
„Uspešno su završena državna ispitivanja najnovijeg perspektivnog protivbrodskog raketnog kompleksa „Odgovor“. Testiranje su se sprovodila od 2019.godine sa broda prve serijske fregate 22350 „Admiral Kasatonov“, precizirano je tada.

Torpedo na delu

Ministarstvo odbrane Rusije još nije objavilo tačne podatke karakteristika kompleksa „Otvet“. Prema podacima iz otvorenih izvora, kompleks koristi protivbrodsku raketu 91PE2. Njegova masa je 1300kg, dužina 6,5m, domet 40km, a brzina leta iznosi 2 maha.
Na raketu 91PE2 je kao borbeni deo ugrađen protivbrodski torpedo MPT, koji može da dostigne brzinu do 45 čvorova sa dometom krstarenja od 8km i dubinom do 450m.
Prilikom upotrebe kompleksa, raketa se lansira u područje gde se nalazi podmornica protivnika. U ciljnoj oblasti ona padobranom ispušta torpedo u vodu.
Nakon toga MPT nastavlja samostalnu potragu za neprijateljskom podmornicom koristeći sonarnu opremu. Kompleks „Otvet“ može da se dopremi ne samo brodovima, već i protivbrodskim helikopterima i avionima.
„Ovaj kompleks se odlikuje velikim dometom gađanja, visokom preciznošću i većom verovatnoćom pogađanja protivničke podmornice“, objašnjava za Sputnjik ruski vojni ekspert Konstantin Sivkov.
„Borbeni deo kompleksa čini torpedo male veličine koji može da uništi neprijateljske podmornice. Ovaj tip torpeda je već u upotrebi u mornarici“, napominje stručnjak.

Savremeni sistemi

Analitičari ističu da se razvoj i uvrštavanje kompleksa „Otvet“ u naoružanje odvija u okviru državnog programa za razvoj naoružanja.
Podsetimo, početkom novembra predsednik Rusije Vladimir Putina na jednom od sastanaka o rešavanju odbrambenih pitanja na kom su učestvovali rukovodioci vojske i vojno-industrijskog kompleksa najavio je da će do 2027.godine ruska mornarica imati 70 odsto novog naoružanja.
„U protekle četiri godine mornarica je dobila 49 novih brodova i borbenih čamaca, devet naprednih raketnih sistema i deset aviona. Program modernizacije flote se stalno širi. Generalno, do 2027.godine nivo njegove opremljenosti trebalo bi da pređe 70 odsto“, istakao je predsednik.
Komentarišući uspešno izvođenje raketnih gađanja iz protivbrodskog kompleksa „Otvet“, Konstantin Sivkov je istakao da su oni važan korak na putu ukčućenja ovog sistema u naoružanje Ratne mornarice Rusije.
„Pojava takvog modernog naoružanja u Ratnoj mornarici je veoma važna, jer su ključni protivnik za flotu u pravo podmornice potencijalno suparničkih sila, uključujući SAD. Prisustvo takvog kompleksa omogućava pouzdaniju borbu protiv protivničkih nuklearnih podmornica“, istakao je stručnjak.
Glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko takođe je pozitivno ocenio gađanje koje je Pacifička flota izvela u Japanskom moru.
„Pre svega, ova probna gađanja su pokazatelj efikasnosti vojno-industrijskog kompleka Rusije i njenih preduzeća koja proizvode oružje izuzetnih karakteristika, uključujući i ono koje služi za pojačanje udarnih i borbenih sposobnosti Ratne mornarice“, zaključuje sagovornik.
Kompleks „Odgovor“ će, uveren je Korotčenko, postati važan faktor udarnih sposobnosti Ratne mornarice.
„Novi savremeni sistemi naoružanja povećavaju sposobnost gađanja protivničke flote, pa i podvodnih ciljeva. Pojava ovakvih sistema naoružanja i kompleksa povećava bobenu stabilnost flote i sposobnost izvršavanja zadataka na pomorskim bojištima“, ocenjuje ekspert.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala