- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačka podigla u pripravnost snage za brzo reagovanje

© REUTERS / Michael KappelerVojnici nemačkog Bundesvera
Vojnici nemačkog Bundesvera - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
Pratite nas
Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht izjavila je da da će NATO razmotriti predloge Rusije za bezbednosne garancije, ali da smatra neprihvatljivim „diktiranje“ Alijansi kako da se ponaša. Kako kaže, Berlin je povećao nivo spremnosti snaga za brzo reagovanje.
„Važan je signal da delujemo kada je potrebna akcija. Mi ćemo, naravno, u narednim danima razgovarati o tome šta je Rusija predložila, ali reći ću još jednom – veoma svesno se nalazimo u Litvaniji, kako bismo poslali signal obuzdavanja“, naglasila je ministarka.
Jasno sam stavila do znanja da moramo da tražimo rešenje za napetu situaciju u kojoj se nalazimo i na diplomatskom nivou i uz pomoć ubedljivog obuzdavanja, napomenula je.
„To znači i razgovor, odnosno razmatranje predloga koje je iznela Rusija. To je važno i ispravno, ali ne treba da bude tako Moskva diktira partnerima iz NATO-a kako da se ponašaju“, konstatovala je ministarka.
Prema njenim rečima, to treba da bude jasno i Berlin će jasno to reći na pregovorima.
„Sledeće nedelje ćemo na Savetu NATO-a diskutovati o tom predlozima“, dodala je Lambrehtova tokom posete Litvaniji.
Podsetimo, rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
SVET
NATO odgovorio na predlog Rusije o garancijama bezbednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala