Dok anđeli spavaju: Veljko Kuzmančević - Sloboda je moje nebo nad Avalom (video)

© SputnjikMarina Rajević Savić i kompozitor Veljko Kuzmančević
Marina Rajević Savić i kompozitor Veljko Kuzmančević - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
Pratite nas
Gost novog izdanja emisije „Dok anđeli spavaju“ je kompozitor Veljko Kuzmančević koji otkriva svoja razmišljanja o umetnosti, porodici, braku, veri i slobodi.
U emisiji Marine Rajević Savić govorio je o tome kako je vrlo rano naučio da ceni slobodu, ali i o odrastanju, mladosti i životnom putu koji je uvek bio drugačiji od njegove okoline.
Uveren je da je sloboda nešto bez čega je nemoguće živeti, stvarati i biti produktivan, a da je čovek slobodan samo kada je oslobođen materijalnog.
Kaže da je kao dete bio vrlo radoznao i živahan, ali da je odnos koji je imao sa roditeljima, pun podrške i bez stega i kočnica, doprineo razvijanju njegove kreativnosti.
Otkrio je i kako su njegovi roditelji reagovali kada je odlučio da se oženi zrelom ženom, kao i da li je taj potez iznenadio njegove bliske prijatelje.
Ovaj umetnik, između ostalog, svira violinu, kontrabas, klavir, gitaru, a njegova muzika izvedena je na više od 260 koncerata širom bivše Jugoslavije i u brojnim evropskim gradovima.
Prvu autorsku kompoziciju pod nazivom „24. mart“ napisao je 1999. godine, a izvedena je neposredno po završetku NATO agresije na SR Jugoslaviju. 2005. godine imao je samostalni autorski koncert sa orkestrom Kraljevski gudači Svetog Đorđa. Stalni je član Narodnog pozorišta u Beogradu.
Oženjen je modnom kreatorkom Vericom Rakočević i živi i stvara na Avali.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala