- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Novi nivo nadzora: 17 novih patenata identifikuje ljude pomoću mirisa, hoda, kože,očiju i glasa

© Flickr / uncoolbobNadzorna kamera
Nadzorna kamera  - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
Pratite nas
„Amazon“ je registrovao 17 novih patenata za biometrijsku tehnologiju sa namerom da usavrši svoje kamerama na vratima da identifikuju „sumnjive“ ljude po mirisu, teksturi kože, otiscima prstiju, očima, glasu i hodu.
Tehnološki gigant od 2018. godine razvija svoj sistem sigurnosnih kamera na vratima, kada je „Amazon“ kupio firmu pod nazivom „Ring“ i sa njom originalnu tehnologiju. Prema izveštajima medija, kompanija Džefa Bezosa sada se sprema da omogući uređajima da identifikuju „sumnjive” osobe uz pomoć biometrijske tehnologije, na osnovu teksture kože, hoda, prsta, glasa, mrežnjače, dužice, pa čak i mirisa.
Jedan od patenata za ono što se u medijima opisuje kao „režim upozorenja u komšiluku“ omogućio bi korisnicima u jednom domaćinstvu da šalju fotografije i video-zapise nekoga koga smatraju „sumnjivim“ na „Ring“ kamere svojih komšija kako bi i oni počeli da snimaju. Može i da sastavi „seriju ‘storiboard‘‘ slika za aktivnosti koje se odvijaju u vidnim poljima više kamera.
Osim moguće buduće međusobne povezanosti između samih „Ring“ uređaja, „Amazonove“ kamere za zvono na vratima, kako sada stvari stoje, već razmenjuju informacije sa 1.963 policijskih stanica i 383 vatrogasne službe širom SAD, navodi „Biznis insajder“. Vlastima nije potreban čak ni nalog za pristup snimcima „Ringa“.
Ova vest je zabrinula neke stručnjake za zaštitu privatnosti, a Hana Hart iz agencija „Pro prajvasi“ je za Gardijan rekla da ako nove tehnologije budu implementirane, one će omogućiti svakome ko ima zvono na vratima da „pretvori svoj deo susedstva u prostor pod nadzorom zbog funkcije snimanja video-zapisa i audio procesora, koji mogu da detektuje zvuk na udaljenosti od 40 stopa.”
Ovo nije prvi put da je tehnološki gigant napadnut zbog svoje tehnologije nadzora. Prošle godine se u pismu upravi „Amazona“ softverski inženjer Maks Elijaser obrušio na nadzornu mrežu kompanije, opisujući da „nije kompatibilna sa slobodnim društvom“.
Nakon medijskih izveštaja o mogućoj tehnologiji zasnovanoj na biometriji u „Ring“ zvonima na vratima, „Amazon“ je pokušao da ublaži zabrinutost, uveravajući „Biznis insajder“ da „Ring“ nema tehnologiju za prepoznavanje lica ni biometriju ni u jednom od svojih uređaja ili usluga. Prijavljeni ili odobreni patenti ne odražavaju nužno proizvode i usluge koji su u razvoju.
Mada, čak i kako jeste, pomenute kamere za zvono već su neke od svojih vlasnika dovele do pravnih problema. Na primer, ranije ove godine, sud u Velikoj Britaniji presudio je da je kamera za zvono na vratima koju je instalirao vodoinstalater iz Oksfordšira „neopravdano narušila privatnost njegove komšinice“, praveći njene video i audio-snimke. Sudija je označio „obim dometa do kojeg ovi uređaji mogu da snimaju zvuk“ kao „nerazuman za svrhu za koju optuženi koristi te uređaje“. Optuženi se sada suočava sa velikom kaznom zbog toga, dok je „Amazon“ savetovao sve korisnike „Ring“ zvona da „poštuju privatnost svojih komšija i poštuju sve važeće zakone kada koriste svoj ‘Ring‘ proizvod“, prenosi RT.
Povrh toga, ako su novi patenti kompanije „Amazon“ nešto što treba da se primeni, sve „Ring“ kamere sa zvonom na vratima u datom naselju bile bi međusobno povezane, međusobno dele podatke i stvaraju složenu sliku „sumnjivih“ pojedinaca.
Nadzor - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Veliki brat vas posmatra: Zapad se pretvara u društvo totalnog nadzora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala