- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Teorije o „umešanosti“ Sovjetskog Saveza u atentat na Kenedija - nastavak satanizacije Rusije

© Foto : Vikipedija/Javno vlasništvoDžek Rubi ubija Li Harvi Osvalda tokom njegovog izvođenja iz policijske stanice u Dalasu
Džek Rubi ubija Li Harvi Osvalda tokom njegovog izvođenja iz policijske stanice u Dalasu - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Arhivski dokumenti SAD sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, u kojima se navodi da su američke specijalne službe godinama analizirale teorije o „umešanosti“ Sovjetskog Saveza u atentat na predsednika Džona Kenedija, predstavljaju nastavak satanizacije Rusije, kaže politikolog Aleksandar Pavić.
Prema ovim dokumentima, izveštaji američkih specijalnih službi obilovali su teorijama o umešanosti SSSR-a u taj zločin dugi niz godina nakon ubistva, a u jednom od dokumenata Centralna obaveštajna agencija (CIA) detaljno proučava knjigu Roberta Ensona iz 1976. godine o putovanju Kenedijevog ubice Lija Harvija Osvalda u Moskvu, u kojoj se navodi da je on dobio vizu u rekordnom roku.
U dokumentu iz decembra 1978. godine se navodi da „postoji verovatnoća da je SSSR pomogao Osvaldu da otputuje“, ali se to ne potvrđuje činjenicom ubrzanog izdavanja vize.

Nastavak satanizacije Rusije

Pavić ovo posmatra isključivo u svetlu informacionog rata protiv Rusije i svega što tu zemlju može da predstavi u negativnom svetlu.
„Oni koji potpiruju rusofobiju u Americi neprekidno i na sve načine pokušavaju da poistovete Rusiju sa Sovjetskim Savezom. Ovo ima samo tu svrhu, jer je ovde reč o vrlo selektivnom objavljivanju dokumenata, a mnogo dokumenata je još ostalo pod ključem i pitanje je kada će biti pušteni. Kao drugo, u tim dokumentima nema nikakvih dokaza. Tu su samo teorije zasnovane na nekim pokušajima ubice Kenedija, Li Harvi Osvalda da poseti sovjetsku ambasadu i neki njegovi kontakti sa sovjetskim diplomatama“, objašnjava Pavić.
To, kako napominje, ništa ne dokazuje.
„Sa druge strane mi znamo da je Osvald boravio u Sovjetskom Savezu, da se oženio Ruskinjom i da se vratio u Ameriku, kao i da je po povratku imao kontakte sa agentima FBI i CIA, pa postoje vrlo osnovane sumnje da je zapravo bio ubačen u Sovjetski Savez od strane američkih službi“, ukazuje politikolog.

Nevešt pokušaj

Da je, kaže Pavić, Sovjetski Savez koji je bio super sila, zaista hteo da organizuje atentat na američkog predsednika, to sigurno ne bi bilo na način na koji je to učinio Osvald.
„Da preko pošte naruči pušku tako da može da joj se prati trag? I to potpuno neadekvatnu pušku, za koju je veštačenjem dokazano da ne može biti precizna sa te razdaljine sa koje je navodno Osvald pucao? Ta stvar je potpuno raskrinkana. Pa zašto bi Sovjetski Savez unajmio nekoga ko bi imao neadekvatno oružje, čiju je putanju pritom lako pratiti? Zašto bi oni to radili da su imali zaista ozbiljne namere?“, pita naš sagovornik.
On je mišljenja da je ovo vrlo nevešt pokušaj da se Rusija veže za ubistvo Kenedija jer, kako kaže, da su tokom Hladnog rata u tome nađeni „otisci“ Sovjetskog Saveza, to bi savršeno odgovaralo američkom vojno-industrijskom kompleksu.
„Nema šanse da bi oni to držali pod ključem, već bi to odavno koristili u svakoj prilici. Uzgred, u vreme Trampove administracije objavljena su dokumenta FBI-ja iz perioda par godina nakon ubistva Kenedija, u kojima se kaže da je sovjetsko rukovodstvo bilo šokirano ubistvom američkog predsednika i da su se plašili da je to deo neke ultra-desničarske zavere koja bi mogla da dovede do ponovnog pogoršanja odnosa između Amerike i SSSR-a. Podsetio bih da je FBI tada vodio DŽ. Edgar Huver i da je to bila ozbiljna institucija u to vreme“, navodi Pavić.

Odgovor na pitanje je – ne znamo

Spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls“ Srđa Trifković kaže da odgovor na pitanje da li je Sovjetski Savez učestvovao u pripremi Li Harvi Osvalda za izvršenje atentata na predsednika Kenedija u Dalasu glasi – ne znamo.
„Ali, ja uopšte ne isključujem mogućnost da je Li Harvi Osvald bio ne svesno, ali programirano ili na neki način usmereno, potencijalno oruđe sovjetskih službi u likvidaciji Kenedija, jer im je Kenedi jako zasmetao u jesen 1962. godine. On je godinu dana pre nego što je ubijen u Dalasu svojim odlučnim stavom protiv postavljanja sovjetskih nuklearnih raketa srednjeg dometa na Kubi doveo do reteriranja Nikite Sergejeviča Hruščova, koji je povukao brodove koji su prevozili bojeve glave za te rakete“, kaže Trifković.
Moguće je da taj potez, dodaje on, sovjetske službe Kenediju nisu oprostile, jer je pomrsio račune Nikite Hruščova.
© AFP 2023 / -Hruščov sa Džonom Kenedijem, nakon samita održanom u američkoj ambasadi u Beču juna 1961.
Hruščov sa Džonom Kenedijem, nakon samita održanom u američkoj ambasadi u Beču juna 1961. - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Hruščov sa Džonom Kenedijem, nakon samita održanom u američkoj ambasadi u Beču juna 1961.
„Sovjetske tajne službe su imale motiv da ga likvidiraju, a njegov naslednik Lindon Džonson je bio prvenstveno fokusiran na eskalaciju Vijetnamskog rata. Pritom, kao neko ko je kao petnaestogodišnjak na kolektivnoj vizi za srednju školu prvi put posetio Sovjetski Savez jula 1970. godine, mogu da posvedočim da ni tada nije bilo tako jednostavno dobiti individualnu vizu za jugoslovenskog državljanina, a kamoli za američkog državljanina koji se pojavljuje u sovjetskoj ambasadi u Meksiko Sitiju, Li Harvija Osvalda, oženjenog sovjetskom državljankom Marinom i očigledno mentalno nestabilnog. Dakle, tu nisu bila čista posla“, smatra Trifković.
Danas bi međutim, primećuje naš sagovornik, takav izveštaj nažalost bio upotrebljen u antiruske svrhe, da se kaže kako se „Rusi ništa nisu promenili od onda do danas“.
„Da se kaže kako su „onda pomogli Kenedijevom ubistvu, a danas prete sirotoj Ukrajini“, a to je čista glupost. Dakle, imamo bez konteksta paralelizme koji su apsolutno besmisleni“, ocenjuje Trifković.

Prst uperen u američke službe

Činjenica da je Kenedijevo ubistvo i danas pod velom tajne upire prst u američke službe, a nikako u Sovjetski Savez, uveren je Aleksandar Pavić. Tome, dodaje on, u prilog govori i novi dokumentarni film čuvenog američkog reditelja Olivera Stouna, koji navodi niz dokaza da su Osvald i Rubi bili ljudi američkih službi i da je zavera ubistva i njegovog prikrivanja bila unutrašnja operacija.
„Mnogo je dokumenata ostalo pod ključem, a to je sve deo jedne velike operacije sakrivanja i skretanja pažnje. Očigledno je da se novi dokumentarac Olivera Stouna bavi upravo tim osetljivim stvarima po američke službe i da su dokumenta koja se kriju i dalje, a koji bi verovatno po mnogo čemu podržale teze koje on iznosi, suviše razarajuća i optužujuća po sam američki establišment, pogotovo deo obaveštajnog aparata. Tako da im ne treba dozvoliti da zamene teze po ko zna koji put, pogotovo što ovde, baš kao u slučaju Sadamovog oružja, nema nikakvih dokaza“, zaključuje Pavić za Sputnjik.
Atentat na 35. predsednika SAD izvršen je 22. novembra 1963. godine i smatra se jednim od najpoznatijih i najmisterioznijih zločina 20. veka. Prema zvaničnoj verziji, na njega je pucao Li Harvi Osvald, ali većina Amerikanaca i dalje smatra tajnu atentata na Kenedija — nerazjašnjenom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala