- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Ruski medved opravdano oštri kandže“: Zapad bi mogao ponovo da udari na Moskvu

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe Južnog vojnog okruga
Vojne vežbe Južnog vojnog okruga - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Zabrinutost Rusije u vezi sa mogućnošću nove invazije zapadnih zemalja nije neosnovana, smatra kolumnista američkog lista „Nešenal interest“ Peter Sučiu. Kako kaže, „ruski medved opravdano oštri kandže“.
„Nije iznenađujuće što ruski medved oštri kandže – modernizuje mornaricu, izvodi redovne vežbe i radi na novom oružju, od tenka T-14 'Armata' do hipersoničnih i podvodnih raketa“, istakao je autor članka.
Vojni analitičar je precizirao da se većini Amerikanaca ideja o NATO agresiji čini izmišljenom, ali da se Moskva ne sprema uzaludno za takav scenario. S tim u vezi, novinar je podsetio da su zapadne sile tokom proteklih nekoliko vekova mnogo puta pokušale da izazovu Rusiju i zauzmu njene zemlje.
Kako se navodi u članku, Sjedinjene Američke Države su takođe izvršile invaziju na njenu teritoriju tokom Građanskog rata 1918. godine i učestvovale u borbama protiv boljševičkih snaga. Samo dve decenije kasnije, nacistička Nemačka je pokrenula krvavi sukob protiv Sovjetskog Saveza, podsetio je autor.
„Po okončanju Hladnog rata i raspada SSSR-a, Rusija je možda postala ranjivija, jer su mnogi njeni nekadašnji sateliti iz komunističkog doba – Poljska, Mađarska i Rumunija, kao i Češka i Slovačka, ušli u NATO“, konstatovao je kolumnista.
Prema njegovim rečima, modernizaciju ruske vojske ne treba posmatrati sa stanovišta ofanzivnih sposobnosti, već pre kao sredstvo obuzdavanja i garanciju da Moskvu neće zadesiti još jedna invazija Zapada.
Vojnik na tenku T-72B3 tokom vežbi Južnog vojnog okruga - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
RUSIJA
Glavni ruski borbeni tenkovi pokazali snagu na petodnevnim vežbama: Protivnik uništen /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala