Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ispred Vlade Srbije održan protest protiv „Rio tinta“

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICProtest pokreta "Ekološki ustanak"
Protest pokreta Ekološki ustanak - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Građani i ekološki aktivisti, koji se protive projektu Rio Tinta u Srbiji, održali su danas protest ispred Vlade Srbije, na poziv pokreta Ekološki ustanak, sa kojeg je poručeno da će protest biti radikalizovan posle Božića, ukoliko do tada Rio Tinto ne bude proteran iz Srbije.
Na protestu nije bilo incidenata, a posle sat vremena, koliko je trajao skup, uspostavljen je saobraćaj u Nemanjinoj i Ulici kneza Miloša.
Aleksandar Jovanović Čuta iz Ekološkog ustanka poručio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima „rok do Božića da otera ‘Rio tinto‘ iz Srbije“ ili, kako je kazao, sledi „opšta mobilizacija” i radikalizacija protesta.
On je preneo i zahtev da se obustave sudski postupci protiv građana koji su bili na blokadama prethodnih subota i da se, kako kaže, sudi onima koji su motkama tukli one koji su bili na blokadama.
Prorektor Univerziteta u Beogradu i dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić rekao je da je poništen deo Prostornog plana Grada Loznice ,ali da je potrebno da Vlada Srbije poništi uredbu o donošenju Prostornog plana područja posebne namene i lokacijske uslove koji su, kako kaže, poslednji korak pre donošenja građevinske dozvole za formiranje rudnika.
Ristić tvrdi i da nisu istina da ništa nije odlučeno u slučaju „Rio tinto“ jer, kako kaže, Vlada Srbije formira Radnu grupu za implementaciju projekta „Jadar” na čelu sa ministarkom Zoranom Mihajlović.
Glumica Svetlana Bojković koja je bila među okupljenim rekla da protesti moraju da se nastave jer su, kako kaže, u pitanju naš opstanak, život i zdravlje, a da se „voda, vazduh i zemlja ne smeju dirati“.
Protestu u Nemanjinoj pridružio se predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović koja će, u okviru Zeleno-leve kolone, zajedno sa Ekološkim ustankom učestvovati na izborima 3.aprila sledeće godine.
Neke od parola koje okupljeni drže su „Stop investitorima, spasimo prirodu", „Istinu, progovori državo", „Sindikate na blokade”...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala