- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Istorija, tranzicija, utopija | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Zašto su nam potrebni novi vidovnjaci, kakva je dilema Tolkin ili Uelbek, kako izgleda čitanje „Zločina i kazne“ na nov, ruski način, štiti li Nobelova nagrada od političkih napada – odgovore na ova ali i neka druga aktuelna pitanja slušajte u novom izdanju „Orbite kulture“.
O deceniji i po velike edicije „Sto slovenskih romana“, o trijadi savremene književnosti slovenskih naroda koju čine istorija, tranzicija i utopija, za „Orbitu kulture“ govori jedan od urednika edicije Gojko Božović.
Šta nam je na predstavljanju najnovijeg romana „Noći kuge“ poručio njegov čuveni autor, turski nobelovac Orhan Pamuk, koji je, obraćajući se novinarima preko video-linka, novinarki Sputnjika otkrio da li pisca koji je izložen napadima može da zaštiti nagrada poput Nobelove.
O novom pozorišnom čitanju slavnog romana „Zločin i kazna“, koji predstavlja studiju o grehu i pokajanju viđenu kroz prizmu pravoslavne duhovnosti, o predstavi koju je premijerno, na sceni Ruskog doma u Beogradu, izveo ansambl „Ruskog teatra u Beogradu“, za Sputnjik govore glumica Evgenija Eškina Kovačević i reditelj Daniel Kovačević.
Zbog čega je monodrama „Zlostavljanje“ aktuelnija danas nego u vreme nastanka čuvene Andrićeve pripovetke po kojoj je urađena – odgovara glumica Milica Janković.
Šta je sve zabeležio kamerom u petogodišnjem praćenju od izložbe do izložbe velikog slikara Miloša Šobajića, šta se sve našlo u dugometražnom dokumentarnom filmu „Miloš Šobajić 2016–2021“ otkriva nam njegov autor, reditelj Vladimir Valešinski.
Da li je lakše pisati ili prevoditi poeziju, da li mu je bliskiji Tolkin ili Uelbek govori esejista, prevodilac i pesnik Vladimir D. Janković, dobitnik nagrade „Miloš N. Đurić“ za prevod s engleskog jezika Tolkinovog dela „Beren i Lutijena“.
Sagovornik „Orbite“ je i holandski pisac Gvido van Hengel, autor knjige „Vidovnjaci“, čiji je jedan od junaka – Dimitrije Mitrinović.
Istorija, tranzicija, utopija | Orbita kulture
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala