- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Omikron odneo nove žrtve, gradonačelnik Londona proglasio stanje "velikog incidenta"

© AP Photo / Matt DunhamLondon tokom pandemije virusa korona
London tokom pandemije virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Gradonačelnik Londona Sadik Kan proglasio je stanje "velikog incidenta" u britanskoj prestonici zbog naglog širenja omikron soja korona virusa.
Veliki incident je u Velikoj Britaniji vrsta vanredne situacije "sa nizom ozbiljnih posledica koje zahtevaju posebne aranžmane koje treba da sprovede jedna ili više agencija za hitne slučajeve“.
Epidemiološka situacija u zemlji se dramatično pogoršava, a broj smrtnih slučajeva u od omikron soja danas je porastao sa jedan na sedam.
Broj prijema u bolnicu u Engleskoj za osobe sa potvrđenim omikronom porastao je na 85 sa 65.
Kan je rekao da je "izuzetno zabrinut" zbog ubrzanog porasta broja zaraženih varijantom omikron u tom gradu, preneli su britanski mediji.
Kan je dodao da je omikron sada "dominantna varijanta" u Londonu i da da ga brine broj izostanaka s posla medicinskih radnika kao i zaposlenih u vatrogasnoj službi i policiji.
"To je veliki problem. Imamo velik broj zaraženih u Londonu, što dovodi do izostanka s posla u javnim službama koje onda ne funkcionišu na optimalnom nivou", rekao je Kan, a prenosi Skaj Njuz.
Prema najnovijim podacima, u bolnicama širom Londona sada se nalazi 1.534 pacijenta zaražena kovidom-19, što je povećanje od 28,6 odsto u odnosu na prošlu nedelju.
Širom Ujedinjenog Kraljevstva hospitalizovano je 7.611 osoba s korona virusom što je za dva odsto više nego nedelju dana ranije.
"Sada smo područje s najvećim brojem slučajeva zaraženih. Omikron je postao dominantna varijanta pa smo za 24 sata imali 27.000 novih slučajeva kovida. Užasno sam zabrinut zbog broja građana Londona koji su zaraženi ovim sojem. U porastu je i broj hospitalizacija", kazao je Kan.
Gradonačelnik Londona je pozvao britanske vlasti da osiguraju finansijsku podršku firmama pogođenim pandemijom kako ne bi došlo do propadanja kompanija ili otpuštanja radnika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala