- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Od Lisabona do Singapura sada je moguće putovati i samo vozom

CC0 / Pixabay / Voz
Voz - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Otvaranje dela železničke pruge u Laosu omogućilo je putovanje vozom od Lisabona do Singapura. Kako bi se savladala najduža u istoriji železnička ruta na svetu, duga 18.750 kilometara, potrebno je oko tri nedelje, piše britanski list „Tajms“.
Napominje se da je deo železničke pruge koji je nedostajao u Laosu, dužine 414 kilometara, sagradila Kina, koja je u okviru inicijative „Jedan pojas - jedan put“ povezala grad Kuenming na jugu Kine sa Vijetnamom.
Uloženo je skoro šest milijardi dolara u projekat, dok je izgradnja trajala pet godina.
Tokom putovanja vozom od najzapadnije države Evrope do jugoistočne Azije je neophodno da se koristi 13 vozova sa veoma dugim pauzama prilikom presedanja u Parizu, Moskvi, Pekingu i Bangkoku. List navodi da se između nekih destinacija mora čekati i po nekoliko sati, pa se kao trošak mora uzeti u obzir i cena sobe u hotelu.
Pored toga, na Tajlandu se moraju koristiti lokalni vozovi koji nisu baš najudobniji i koji staju u svako naselje. S obzirom na to da je u Vijetnamu železnička pruga na nekim mestima u prekidu, putovanje mora da se nastavi autobusom do najbliže stanice na Tajlandu koja se nalazi na 17 kilometara od Laosa.
Ekspert za međunarodni putnički transport Mark Smit je rekao da će veliki broj putnika iz Evrope sada želeti da do Singapura putuje vozom.
„Za daleka putovanja se uvek bira putovanje vozom. Mnogi ljudi putuju na Daleki istok Transsibirskom železnicom. Australijanci, koji žive u Evropi, često koriste ovu liniju umesto da se kući vrate avionom“, rekao je on.
Brzi voz - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Najbrži voz na svetu: Za dva i po sata - više od 1.000 kilometara /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala