- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sramna izjava čoveka protiv kojeg se bori Đoković – Novakov prijatelj i Amerikanac burno reagovali

© AFP 2023 / GLYN KIRKNovak Đoković i Vasek Pospišil
Novak Đoković i Vasek Pospišil - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Organizacija PTPA koju su osnovali Novak Đoković i Vasek Pospišil mogla bi da dobije više članova nakon iznenađujućeg komentara Andree Gaudencija, direktora ATP-a. Italijan je izazvao gnev kod slabije rangiranih igrača čija prava zastupaju Novak i njegov prijatelj iz Kanade, a ubrzo su stigle i burne reakcije.
Đoković i Pospišil 2020. godine osnovali su organizaciju PTPA čiji je primarni cilj bila borba za prava slabije rangiranih igrača i sprečavanje sve dubljeg jaza između boljih i lošijih tenisera.
Osnivanje nove organizacije naišlo je na kritiku Asocijacije teniskih profesionalaca koja nije želela da se bilo ko meša u njihov posao koji je sve više otežavao karijeru igračima koji nisu uspevali da se domognu prvih sto mesta na ATP listi.
Sa druge strane, Novak i Vasek imali su podršku određenih igrača, ali su konstantno radili na tome da prošire organizaciju u čemu će im verovatno pomoći najnovija izjava Andree Gaudencija, direktora ATP-a.
Dok se igrači koji igraju na Čelindžerima bore da održe karijeru i opstanu u tenisu, prvi čovek ATP organizacije uputio im je oštru kritiku da moraju da budu spremni da plate cenu učešća na turniru. Dodatni gnev kod igrača izazvao je komentar da nakon Čelindžera prelaze na profesionalne turnire gde rade pravi posao, aludirajući na to da se njihova karijera gotovo ne računa na Čelindžerima.
„Na Čelindžerima bi trebalo da budete spremni da možete da ne budete ni na gubitku ni na dobitku i da platite svoju cenu. Ali, morate da budete svesni da je to nešto kao koledž. Onda prelazite na profesionalni tur gde imate pravi posao“, surovo je iskren bio Gaudenci.
Pospišil je odmah odreagovao na izjavu Italijana i ponovio da ATP sve više monopolizuje beli sport.
„Ovo je neverovatno neznanje takozvanog lidera ATP-a i tenisa. Industrija vredna više milijardi dolara, ali ovaj čovek smatra da je u redu da samo sto najboljih igrača zarađuju za život. To se dešava kada potpuno monopolišete sport“, oštar je bio Pospišil, Novakov „Sančo Pansa“.
Tenis Sandrgen, američki teniser, takođe se oglasio povodom Gaudencijevog komentara, a koliko je teniser bio ljut govori i to da je tražio otkaz prvog čoveka ATP.
„Bilo da je u pravu ili ne, ovo je smešno loš brend. Trebalo bi odmah da bude otpušten zbog ovoga“, napisao je Amerikanac.
Primer koji pokazuje koliki je jaz među igračima koji igraju na Čelindžerima i većim turnirima je razlika u novcu koji primaju obe grupe tenisera.
Pobednik Čelindžera dobije u proseku oko 15.000 dolara dok ukoliko se samo prođu kvalifikacije za Grend slem dobije se četiri puta više novca.
Iako je ATP prethodnih godina povećavao nagradni fond Čelindžera, Gaudenci je i sam priznao da igrači koji igraju taj nivo takmičenja ne mogu da ostvare profit i zarade za život.
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
SPORT
Još jedno mučenje Nadala
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
SPORT
Alarmi iz Australije zvone: „Svi koji misle da nešto radimo zbog Novaka, jako greše“
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
SPORT
Španac izgubio, pa pričao neistine o Novaku: „On igra svake nedelje...“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala