- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

I zvanično: Moskva izašla iz Sporazuma o otvorenom nebu

CC BY 2.0 / Papas Dos / RF-85655 T154(M-Lk-1) Russian Air Force (Open Skies) UUMBAvion Tu-154M-Lk-1 vazduhoplovnih snaga Rusije
Avion Tu-154M-Lk-1 vazduhoplovnih snaga Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Rusija je 18. decembra i zvanično izašla iz Sporazuma o otvorenom nebu.
Rusija više ne može da izvodi posmatračke letove iznad država-članica NATO-a. Moskva će informacije o njihovim vojnim objektima dobijati preko satelita.
Šef ruske delegacije na pregovorima u Beču za pitanja vojne bezbednosti i kontrole naoružanja Konstantin Gatilov saopštio je listu „Izvestija“ da je Moskva do „zadnjeg preduzimala sve moguće napore da sačuva sporazum, dajući američkoj administraciji mogućnost da donese odluku o povratku u DON“.
Članstvo Minska u DON-u ostaje za sada otvorenim. Kako su saopštili listu u predstavništvu Belorusije pri OEBS-u, odluka o članstvu će se doneti u skladu sa stavovima drugih država.
U saopštenju ruskog ministarstva ocenjuje se da će se efikasnost Sporazuma o otvorenom nebu naglo smanjiti bez učešća Rusije i SAD.
"Zona njegove primene smanjiće se za oko 80 odsto, a broj misija na otvorenom nebu, planiranih za 2022, naglo će opasti", navodi se u saopštenju i ocenjuje da odgovornost za "degradaciju ugovornog režima" snose SAD.
Sporazum o otvorenom nebu je drugi sporazum u vojnoj sferi koji su SAD napustile - 2019. godine su izašle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optuživši Rusiju da ga krši.
Nakon što su SAD napustile i DON 22. novembra 2020. godine, Moskva je objavila da ga i ona napušta.
Izviđački avion NATO-a iznad Crnog mora - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
„Prošao voz": Rusija neće revidirati Sporazum o otvorenom nebu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala