- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Neću dati saglasnost da bilo čije trupe uđu u BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da, dok god je deo Predsedništva, neće dati saglasnost da bilo čuje vojne trupe, ni NATO-ove ni ruske, dođu u BiH.
Dodik je, reagujući na poziv lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da NATO i Eufor pojačaju prisustvo u BiH, posebno na području Brčko distrikta, rekao da je Izetbegović „u svoju glavu svašta uvalio“.
„On upravlja Ustavnim sudom, sudovima, a sada je vrhunac da upravlja i NATO-om“, naveo je Dodik.
Ocenio je da je nakaradno razmišljanje da odnos između predstavnika konstitutivnih naroda treba da uređuju vojne snage, prenosi RTRS.
Dodik je ponovio da bilo čije trupe, pa ni 100.000 vojnika NATO-a, ne mogu da dođu u BiH bez saglasnosti nadležnih organa, a, kako je naglasio, nadležni organ za to je Predsedništvo.
„Koliko znam, još sedim u Predsedništvu i nikada neću dati saglasnost da bilo čije trupe, ni NATO-ove ni ruske, ovde dođu“, poručio je Dodik.
Dodik smatra da je BiH odavno propala zemlja, jer je, kako je naveo, razdeljena i to ni iz Evrope ni iz Amerike ne mogu da poprave.
Izetbegović je nakon sednice Glavnog odbora SDA pozvao NATO i EUFOR da u skladu sa mandatom pojačaju prisustvo u BiH, posebno u Brčko distriktu.

Proglasiću 2022. godinom važnih investicija

Dodik je najavio da će 2022. godinu proglasiti godinom važnih investicija, jer je Republika Srpska, koja tada slavi tri decenije postojanja, ušla u fazu da može da pravi kapitalne objekte, a jedan od njih je Olimpijski centar Jahorina.
Rekao je da je Jahorina danas jedno od najvećih regionalnih gradilišta, posle „Beograda na vodi“, i da je primer kako se mogu animirati investitori i kako njihova zainteresovanost može da bude održiva, prenosi RTRS.
Najavio je da slede ulaganja na Manjači, Igrištima i na drugim mestima, kao i da će se raditi i na vodovodu, kanalizaciji, dovođenju električne energije i gondoli iz pravca Pala do vrha planine.
On je naglasio da 9. januara počinje obeležavanje 30 godina Republike Srpske koja je, kako je naveo, izašla iz faze da stalno nešto popravlja i krpi, a ušla u fazu da može da pravi kapitalne objekte.
„Uveren sam da će Jahorina svih narednih godina ostati top destinacija i učinićemo da to tako bude“, poručio je Dodik.
Dodik je, zajedno sa predsednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem, svečano otvorio na Jahorini novoizgrađenu kabinsku gondolu Poljice, dva šestoseda, dva ski-lifta i sedam kilometara novih veštačkih osneženih staza.
Kako je rečeno na otvaranju, veliki infrastrukturni projekti, ski-liftovi sidro i tanjir, osposobljavanje staze za spust posle 30 godina, sedam novih kilometara za osnežavanje, kao i rasveta staze „Novak Đoković“, urađeni su uz podršku Vlade RS i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.
Gondola na Poljicama kapaciteta je 3.600 skijaša, a dva šestoseda mogu da prime 9.400 skijaša.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala