Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Crveni karton za Kristofera Hila: Zaslužio je da mu Srbija odbije agreman za dolazak u Beograd

© AP Photo / Andrew HarnikZajednička sednica Doma i saziva Senata za prebrojavanje izbornih glasova
Zajednička sednica Doma i saziva Senata za prebrojavanje izbornih glasova - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Odmah da razjasnimo: Daleko od toga da mislimo da je politički mudro i diplomatski ispravno da mala Srbija zaista ne da agreman budućem američkom ambasadoru u Beogradu Kristoferu Hilu. Ali, iskusni diplomata je baš to svojim porukama apsolutno zaslužio.
Jer, ni Amerika ni bilo koja velika sila ne bi dozvolila da im u zemlju dođe ambasador koji otvoreno iznese cilj da se ta zemlja raspadne.
Ni Amerika ni bilo koja velika sila ne bi dozvolila da im u zemlju dođe ambasador koji jasno kaže da mu je zadatak da tu zemlju posvađa sa bliskim partnerima.
Ni Amerika ni bilo koja velika sila ne bi dozvolila da im u zemlju dođe ambasador koji promoviše da je suština njegove agende da ta zemlja potpuno odustane od svih svojih nacionalnih interesa.
A upravo sve ovo je najavio kandidat za američkog ambasadora u Srbiji Kristofer Hil svedočeći pred Odborom za spoljne poslove Senata u Vašingtonu uoči konačnog izbora za funkciju u Beogradu.

Tri poruke Kristofera Hila

Njegovo obraćanje pred senatorima SAD sažećemo u tri ključne poruke.
Najpre, povodom najtežeg političkog pitanja – pregovora oko Kosova i Metohije, Hil je apsolutno stao na stranu nezavisnog Kosova jasnom i nepomerljivom pozicijom u kojoj nema kompromisa:
„Uzajamno priznanje Srbije i Kosova je najbolji način za napredovanje“, tvrdo se odredio Hil.
Drugo, buduća njegova ekselencija iz SAD, mešajući se grubo u pitanja i Bosne i Hercegovine, u kojoj ne dobija ambasadorski mandat, bezrezervno je stao na stranu političkog Sarajeva i Bošnjaka.
On apsolutnu krivicu za krizu u ovoj državi svaljuje na Republiku Srpsku i Milorada Dodika.
U američkom Senatu, Hil obećava praktično da će za tu svoju poziciju tražiti podršku od Beograda. Kaže da veruje da sa rukovodstvom Srbije može da se nađe zajednička osnova oko ovih pitanja u BiH, i dodaje da će imati značajne razgovore na tu temu.
U prevodu, Hil stiže u srpsku prestonicu i sa ciljem da natera predsednika Aleksandra Vučića i rukovodstvo Srbije da puste Dodika niz vodu i da zgaze vitalne srpske interese u Bosni i Hercegovini.
Treći važan zadatak koji Hil ne skrivajući donosi u Beograd je da Srbija okrene leđa Rusiji i Kini. Još nije, dakle, ni postao ambasador, a već bi da određuje sa kim zemlja domaćin sme, a sa kim ne sme da ima ekonomska i politička savezništva.
Hil je, kako priznaje u Senatu, zabrinut što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku i Kini kada je reč o infrastrukturnim potrebama.
„Sedamdeset pet godina od Drugog svetskog rata Beograd smo posmatrali kao specijalno mesto gde ne želimo rast ruskog uticaja...”, priznao je, između ostalog, iskusni diplomata dobro poznat na ovim prostorima.

Kako bi izgledala Srbija posle?

Znači, ako se ostvare proklamovani snovi Kristofera Hila, Srbija bi na kraju njegovog mandata trebalo da izgleda ovako:
Skraćena zauvek u granice bez Kosova i Metohije.
Država koja se kao garant Dejtonskog sporazuma odrekla interesa sopstvenog naroda u BiH.
Zemlja koja ne sarađuje sa Rusijom i Kinom i koja se pridružuje sankcijama protiv Moskve.
Zbog svega ovoga, prevejani američki jastreb iz Klintonove ere, koji je već sa sličnom politikom vedrio i oblačio po Balkanu, nije zaslužio ni da dobije agreman u Beogradu.
Svakako, dobiće ga i njegova misija uskoro i zvanično počinje.
Ali Srbiji je sada, posle otvorenih karata u Senatu SAD, možda i lakše da spremi strategiju za dugu diplomatsku igru sa njim.
Jer, čak i kada ambasador bude ispaljivao dobronamerno-slatkorečive floskule o „kompromisnim rešenjima za mir na Balkanu“, Srbi će uvek znati šta su njegovi konačni ciljevi.
Dobro došli, ekselencijo!
Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
SRBIJA
Američki plan za Srbe: Smekšana Klintonova politika traži — zgazite sopstvene nacionalne interese!
Pogledajte i šta o dolasku Kristofera Hila i trenutnim prilikama kaže bivši diplomata i novinar Dragan Bisenić u Sputnjikovoj emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala