- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Beloruski general upozorava: Baltičke zemlje će biti uništene u slučaju rata

© Sputnik / Nikolaй Hižnяk / Uđi u bazu fotografijaVojnici tokom prve faze zajedničkih taktičkih vežbi padobranskih jedinica Vojske Rusije i jedinica za specijalne operacije Belorusije
Vojnici tokom prve faze zajedničkih taktičkih vežbi padobranskih jedinica Vojske Rusije i jedinica za specijalne operacije Belorusije  - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Baltičke države će biti uništene ako u Evropi počne oružani sukob, izjavio je zamenik državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov.
Prema njegovim rečima, baltičke zemlje ne predstavljaju ništa u vojnom pogledu.

„Osnovna opasnost u ponašanju baltičkih država se zasniva na tome da one stalno podstiču eskalaciju, ne računajući da će u slučaju sukoba velikih sila biti zbrisane sa lica zemlje“, citira list „Nacionalna odbrana“ reči Vladimira Arčakova.

Izuzetak je Poljska, smatra general-major. Prema njegovim rečima, ona je dovoljno jak subjekat u međunarodnim odnosima sa ozbiljnim ekonomskim i vojnim potencijalom. Arčakov smatra da Varšava lobira američke interese u EU. Pod izgovorom borbe protiv „ruske pretnje“ ona razvija bilateralno vojno partnerstvo sa Vašingtonom i jača svoj politički potencijal. Arčakov smatra da Poljska i SAD vrše pritisak na Belorusiju kako bi preko nje uticali na interese Rusije.
Ranije je list „Tajms“ saopštio da se Ukrajina i NATO plaše napada ruske vojske na Suvalkski koridor, koji predstavlja jedinstvenu opštu granicu baltičkih država sa drugim članicama Alijanse. Prema pretpostavkama izvora, Moskva bi za to mogla da iskoristi migrante iz Belorusije koji će praviti nerede na granici Poljske i Litvanije, prenosi RT. Navodno bi ovakav potez mogao da zatreba Moskvi kako bi odvukla NATO tokom napada na Ukrajinu.
Litvanski vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
RUSIJA
Savet bezbednosti Belorusije: Prerano govoriti o pretnji od oružanog sukoba na granici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala