- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Vrlo kompleksna politička situacija“: Premijer Hrvatske na samitu EU o stanju u BiH

© AFP 2023 / Odd ANDERSEN Predsednik HDZ-a Andrej Plenković
Predsednik HDZ-a Andrej Plenković - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
Pratite nas
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je na samitu EU upoznao kolege iz drugih članica o stanju u Bosni i Hercegovini i najavio da će BiH biti posebna tema na jednom od budućih samita, najverojatnije u prvoj polovini sledeće godine.
Plenković je rekao da je u okviru rasprave o spoljnopolitičkim temama upoznao kolege o svojoj nedavnoj poseti BiH, utiscima o političkom stanju i ključnim tačkama u poslednje tri decenije u vezi sa tom zemljom od devedesetih godina, Vašingtonskim i Dejtonskim sporazumom, kao i presudom Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda.
„Mislim da sam naišao na veliko razumevanje sa tom analizom, budući da je bitno da se na ovom najvećem nivou osvetle nijanse i vrlo kompleksna politička situacija u BiH i na tome tragu ćemo nastaviti i sledeće godine za vreme francuskog predsedavanja“, rekao je Plenković nakon završetka samita EU.
On je govorio i o aktuelnim naporima za ispunjavanje kriterijuma EU i o pitanju izborne reforme kako bi se obezbedila ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda, objavili su hrvatski mediji.
Prema rečima Plenkovića, francuski predsednik Emanuel Makron pozitivno je reagovao na njegovo izlaganje i najavio da će se i francusko predsedavanje EU baviti temom jugoistoka Evrope, prenela je RTRS.
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
REGION
Milanović ogorčen zaključcima Saveta EU o BiH, prozvao Vladu Hrvatske i Plenkovića
BiH - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
REGION
RS spasava dejtonsku BiH, a Zapad hoće od nje da napravi protektorat NATO-a
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala