- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srpska sprema upozorenje za međunarodnu zajednicu

© Foto : RTRSSastanak u NSRS
Sastanak u NSRS - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
Pratite nas
Za nekoliko dana biće napisana zajednička izjava o osudi kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i odbrani demokratskih vrednosti i načela parlamentarizma, a s ciljem upozoravanja međunarodne zajednice o stanju u BiH, kazao je predsednik Parlamenta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nakon sastanka sadašnjih i bivših funkcionera Srpske.
"Pozivamo na poštovanje zakonitosti i Ustava BiH" - poruka je sa tog sastanka.
Zajednička izjavu, koju će 24. decembra, potpisati svi učesnici, biće poslata na sve značajne adrese u svetu - od UN do diplomatskih predstavništava, prenosi RTRS.
Čubrilović je naveo da je sastanak iniciran da bi upozorili određene važne adrese u svetu o stanju u BiH, položaju Republike Srpske i načinu rešavanja aktuelne situacije.
"Želimo da ih upoznamo sa situacijom jer imamo osećaj da nisu dovoljno informisani, a komentarišu razne odluke. Republika Srpska je imala i do sada inicijative, kao što su pozivi na razgovor unutar političkih subjekata BiH, da se predlože neka rešenja jer postoje neka koja su neodrživa. Povod inicijativa jesu neki zakoni i odluke Ustavnog suda, kao i poslednja odluka visokog predstavnika", istakao je Čubrilović.
Dodao je da je cilj upozorenje na postojeće odnose unutar BiH.
"Želja su unutarstranački razgovori i zajednička rešenja unutar institucija BiH koja će približiti i oslikati našu stvarnost sa najvećim stepenom zadovoljstva za sve građane BiH", naglasio je Čubrilović i poručio da samostalnost i sloboda nemaju cenu.
Iz NSRS je saopšteno da je predsednik Parlamenta bio domaćin nekadašnjim predsednicima Narodne skupštine Republike Srpske i predsedavajućim Parlamentarne skupštine BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske sa kojima je razgovarao o aktuelnom političkom trenutku i naporima koje Republika Srpska čini kako bi se sve otvorene teme i problemi rešili dijalogom, uz uvažavanje svih strana u BiH.
"Na ovom konsultativnom sastanku bilo je reči o usaglašavanju zajedničke izjave o osudi kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i odbrani demokratskih vrednosti i načela parlamentarizma u BiH, koja bi nekadašnji čelni ljudi parlamenata trebalo da potpišu na sastanku u Narodnoj skupštini Republike Srpske u petak, 24. decembra u 12 časova i upute na najznačajnije adrese međunarodnih institucija", navedeno je iz Parlamenta Srpske.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
REGION
Šmit potpuno otvara karte: Sad su poznate namere prema Republici Srpskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala