- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija upozorava: Preti novi talas migrantske krize nakon odlaska Amerike iz Avganistana

© AP Photo / Hamed SarfaraziAvganistanci prelaze granicu sa Iranom
Avganistanci prelaze granicu sa Iranom - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
Pratite nas
Stotine hiljada Avganistanaca pokušaće da pobegne u Evropu ako se ne spreči ekonomska i humanitarna kriza, upozorava specijalni predstavnik predsednika Rusije, direktor Odeljenja za Aziju pri Ministarstvu spoljnih poslova Zamir Kabulov.

„Zapad se plaši migrantskih talasa. Mi im kažemo – usled prepreka koje ste sami izmislili, kada čak ni strukture UN ne mogu da pošalju novac, možete se suočiti sa situacijom kada će otprilike deseti deo stanovništva Avganistana, koje broji 23 miliona ljudi, ove zime krenuti da beži u Evropu“, rekao je Kabulov za Sputnjik.

Nakon što su talibani zauzeli Kabul, zapadne banke su na nalog SAD zamrznule strana sredstva Avganistana, a takođe su isključili zemlju iz platnog sistema SVIFT. Prema rečima Kabulova, Rusija se zalaže za to da se avganistanske banke ponovo uključe u sistem.
„Hajde da se odmrzne avganistanski novac. Treba učiniti sve kako stotine hiljada avganistanskih porodica ne bi moralo da napusti zemlju – treba im pomoći kako ne bi pokušali da se preko svih granica probiju u Evropu, jer će se ipak probiti“, dodao je diplomata.
On je saopštio da će Rusija 18. decembra poslati novu turu humanitarne pomoći u vidu hrane i lekova u Avganistan. Prva tura je poslata u novembru, a druga u decembru. Prema rečima Kabulova, Rusija će poslati Avganistanu oko 100 tona pomoći.
Kabulov je takođe prokomentarisao pisanje pojedinih zapadnih medija da Moskva navodno namerava da prodaje oružje novim vlastima u Avganistanu, istakavši da su svi razgovori o tome – potpuna glupost.

„Talibanima nije potrebno nikakvo oružje, imaju ga dovoljno. Amerikanci su ostavili tamo toliko oružja da ga ima dovoljno za dve države. Naprotiv, moramo da razmišljamo da talibani zbog nedostatka novca ne počnu da prodaju to oružje, posebno prenosive protivavionske sisteme koje su Amerikanci verovatno ostavili kada su bežali. Ako to, ne daj Bože, padne u ruke različitim terorističkim grupama od Evrope do Afrike, biće velika nevolja“, smatra Kabulov.

Podsetimo, krajem leta, u svetlu povlačenja američke vojske iz Avganistana, talibani (organizacija koja se nalazi pod sankcijama UN zbog terorizma) preuzeli su vlast u zemlji i proglasili kraj 20-godišnjeg rata.
Evakuacija Avganistanaca iz Kabula - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Platiće Evropa: Ruski senator upozorio na posledice američkog poraza u Avganistanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala