- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija poseduje satelite koji mogu da kontrolišu kretanje vojske u Evropi i SAD

© Fotolia / 3000adSatelit u Zemljinoj orbiti
Satelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
Pratite nas
Šef delegacije Rusije na pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov izjavio je da Rusija ima satelite koji mogu da prate kretanje vojnih trupa na teritoriji Evrope i SAD, te da taj instrument može postati alternativa Sporazumu o otvorenom nebu, prenosi „Izvestija“.

„Rusija poseduje satelitsku grupu koja može da prati svako kretanje oružanih snaga kako na teritoriji Evrope, tako i sa one strane Atlantskog okeana“, rekao je Gavrilov, odgovarajući na pitanje koji instrumenti za posmatranje teritorije SAD i njihovih saveznika mogu biti alternativa Sporazumu o otvorenom nebu (DON).

Takođe je dodao da je dalja sudbina sporazuma u nadležnosti preostalih država-učesnica u sporazumu, iako će teritorija koja će biti njime pokrivena u odsustvu Rusije i SAD biti znatno manja.
„Dovoljno je reći da je od oko 1.550 letova koje su realizovale sve zemlje-učesnice DON grupa država Rusija-Belorusija izvela 1.150, odnosno 75 odsto. Brojke govore same za sebe. Naravno, situacija u sferi evropske bezbednosti takođe neće biti na dobitku“, precizirao je on.
Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da je Rusija učinila sve kako bi održala Sporazum o otvorenom nebu, te da svu odgovornost za njegov raspad snose SAD koje se aktivno zalažu za transparentnost u vojnoj oblasti „samo kada planiraju da kroz to ostvare neke svoje ciljeve“. Moskva je pozvala zapadne partnere da shvate da neće moći da osiguraju svoju bezbednost bez uzimanja u obzir interesa Rusije i njenih saveznika.
Rusija je saopštila da će u potpunosti izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu 18. decembra 2021. godine.
Izviđački avion NATO-a iznad Crnog mora - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
„Prošao voz": Rusija neće revidirati Sporazum o otvorenom nebu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala