- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Širom otvorite oči: Đoković ima tajni plan, a RTS prodaje igračke

© PixabayHaker
Haker - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
Pratite nas
Neka javna ličnost vam je poslala poruku na „Instagramu“? Vaša banka vam nudi povoljne kredite putem „Tvitera“? Poznata medijska kuća na svojoj „Fejsbuk“ stranici objavljuje sumnjive linkove ka prodajnim sajtovima i vesti koje zvuče gotovo nerealno? Širom otvorite oči i detaljno proučite ko vam šalje poruku. Velike su šanse da neko želi da vas prevari.
Na jedan od takvih slučajeva „Sputnjik“ je naišao na „Fejsbuku“, gde je otvorena stranica „RTS-1“. Na prvi pogled, stranica izgleda kao da može da bude zastarela varijanta strane Javnog servisa – za profilnu sliku postavljen je nekadašnji tamnoplavi logotip, a na svetloplavoj pozadini naslovne fotografije velikim belim latiničnim slovima ispisano je „RTS 1“.
Autor stranice je čak objavio crno-belu sliku Novaka Đokovića, preko koje je crnim slovima na crvenoj pozadini napisano: „Novak pravi srpske milionere – banke pokušavaju da ga spreče“. Osim toga, na zidu stranice postavljen je i link naslovljen „RTS 1 – Novakov tajni plan“.

Lukava prevara na društvenim mrežama

Ipak, ako pogledamo malo bolje, shvatićemo da ta stranica nema baš nikakve veze sa zvaničnom „Fejsbuk“ stranom Javnog servisa, Novakom Đokovićem niti bilo kojom drugom verodostojnom ustanovom ili javnom ličnošću, već da je u pitanju lažni nalog.
Link i slika u kojima se pominje Đoković navodno vode ka inostranom prodajnom sajtu, a možda čak i kompjuterskom virusu. Uz njih, na zidu stranice je objavljeno i mnoštvo linkova za prodaju igračaka, koji takođe mogu da budu virusi. Opis stranice napisan je na pravopisno pogrešnom engleskom jeziku, a kao delatnost koju obavlja „medijska kuća“ naveden je: veb dizajn.
„Tako možete da predstavite ne samo RTS, nego i bilo koju drugu instituciju, recimo, banku. Imali smo primere da su otvorene lažne ‘Fejsbuk’ stranice banaka, gde su se nudili povoljni krediti, ali se od ljudi tražilo da fotografišu sebe sa svojom ličnom kartom, što je bilo preuzimanje identiteta. Postavljanje fotografija Novaka Đokovića i drugih javnih ličnosti služi samo da bi sajt bio uverljiviji i da bi posetilac tog sajta tj. profila, poverovao da se radi o pravoj veb tj. ‘Fejsbuk’ stranici“, kaže stručnjak za sajber-bezbednost Goran Kunjadić.
© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaOvakve obmane prevaranti obično obavljaju da bi zaradili novac na crnom tržištu ili narušili reputaciju neke ustanove, kompanije ili ličnosti.
Kompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Ovakve obmane prevaranti obično obavljaju da bi zaradili novac na crnom tržištu ili narušili reputaciju neke ustanove, kompanije ili ličnosti.
Ovakve obmane prevaranti obično obavljaju da bi prodajom ličnih i bankovnih podataka zaradili novac na crnom tržištu „dark veba“ ili narušili reputaciju neke ustanove, kompanije ili ličnosti.
„Može i da se radi o ličnom rivalstvu tj. osveti ili sukobu, koji može da se prenese na internet tako što će neko otvoriti stranicu na nekoj društvenoj mreži koja nosi ime određene ličnosti. Može se iskoristiti fotografija neke poznate ličnosti, ali ličnost čak ne mora ni da bude poznata. Može biti neka osoba kojoj napadači žele da nanesu štetu“, ističe Kunjadić.

Ton komuniciranja – ključan

Zbog toga uvek treba da pažljivo proverimo sve informacije i objave sumnjivog naloga na društvenim mrežama i dobro obratimo pažnju na ton kojim nam se stranica ili profil obraća, jer upravo način komuniciranja može da oda prevaranta.
„RTS sigurno ne bi puštao takve objave i na takav način se obraćao svojim gledaocima, odnosno slušaocima. To prvo treba da bude upadljivo. Na kraju krajeva, možete na ‘Fejsbuku’ ukucati RTS i videćete pravu i lažnu stranicu. Ako ih imate dve, možete da se obratite RTS-u tj. kompaniji ili pojedincu koji je lažiran i pitate o čemu se radi“, predočava Kunjadić za „Sputnjik“.
Ako uočimo da se neko lažno predstavlja na internetu treba smesta da ga prijavimo ustanovi, firmi ili ličnosti koju imitira i društvenoj mreži na kojoj se lažni profil nalazi, uz dokaze da nalog nije verodostojan, da bi ga mreža proverila i ugasila. Slučaj ujedno treba da prijavimo i Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a.
Kupovina preko interneta - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
DRUŠTVO
Nova prevara u Srbiji: Kompanija izdala saopštenje
Društvene mreže - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
DRUŠTVO
Maskirane varalice u akciji: Nova prevara na društvenim mrežama preti i Srbiji
Haker - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Oprez: SZO i Bil Gejts ne nadoknađuju štetu — nova internet prevara otima novac i podatke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala