- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Hvala Putinu na podršci“: Pušten u rad novi pogon Rafinerije nafte Brod /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
Pratite nas
U Rafineriji nafte Brod u rad je puštena gasna kompresorska stanica, čiji rad je omogućen dovodom prirodnog gasa gasovodom kojim je Rafinerija spojena sa gasnim sistemom Hrvatske. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da ovo znači dodatnu energetsku stabilnost i bezbednost Republike Srpske i zahvalio predsedniku Rusije na podršci.
„Posvećenost kompanije ‘Zarubežnjeft’ razvoju i napretku kapaciteta u Republici Srpskoj uspešno se dokazuje godinama. Ova kompanija i zemlja iz koje dolazi dokazali su da su prijatelji Republike Srpske“, istakao je Dodik.
Dodik je rekao da veruje u dobre poslovne rezultate kompanije „Zarubežnjeft“.
„Očekujte podršku Republike Srpske za sve planove koje imate. Ići ćemo sa projektima solarne energije i izgradnje gasne elektrane. Hvala još jednom za realizaciju ovoga projekta, ali hvala i predsedniku vaše zemlje Vladimiru Putinu na podršci u njegovoj realizaciji“, naveo je Dodik.
Dodik je napomenuo da prisustvo Rusije u Republici Srpskoj i BiH Zapad naziva malignim uticajem, pa je rekao:
„Pitam zar nije maligni uticaj Njemačke, koja najavama sankcija pokušava da utiče na naš razvoj ili su pozitivna priča projekti koje realizuje Rusija“.
On je naglasio da će biti realizovan projekat gasovoda od Rače do Novog Grada. i dodao da je „Zarubežnjeft“ odlučio da dugoročno ostane u Republici Srpskoj s kojim su institucije Republike Srpske rešavale sve probleme.
„Rusija je naš partner, a poštujemo EU i sve dobronamerne ljude i kompanije“, kazao je Dodik.
Dužina gasovoda je 5,5 kilometara, a kapacitet gasne kompresorske stanice je 40 miliona kubnih metara komprimovanog prirodnog gasa, koji se dostavlja u bocama.
Isporuka novog proizvoda vršiće se specijalizovanim vozilima koja koriste gas kao pogonsko gorivo.
Stanicu je u rad pustio generalni direktor Rafinerije nafte Brod Anatolij Karaljus.

„Projekat rezultat dogovora Putina i Dodika“

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da je realizacija projekata kompanije „Zarubežnjeft“ rezultat dogovora predsednika Rusije Vladimira Putina i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.
Kalabuhov je istakao da ruski i srpski narod veže istorijsko prijateljstvo i stvaranje centara duhovnog ujedinjenja.
„Kvalitetno sarađujemo u oblasti ekonomije, a ovaj događaj je važan za budućnost. Gas sada može biti isporučen bilo gde u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini“, rekao je Kalabuhov.
Istovremeno, generalni direktor kompanije „Zarubežnjeft“ Sergej Kudrjašov je poručio da je strategija ove kompanije u BiH dugoročno prisustvo i razvoj infrastrukture, prenela je RTRS.
Izgradnja gasovoda Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
REGION
Svi detalji gasnog projekta dogovorenog u Moskvi: Ekonomski trijumf RS
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Rusije Vladimir Putin u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
REGION
Dodik posle sastanka sa Putinom: Srpskoj ostaje ista cena gasa, dobili smo podršku za gasovod
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala