- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji: Bajdenove pretnje sankcijama Rusiji - gest očajnika

© REUTERS / Shannon StapletonFajnenšal tajms
Fajnenšal tajms - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
Pratite nas
Pretnja Amerike da će Rusiji uvesti ozbiljne ekonomske sankcije najverovatnije neće biti efikasna, piše profesorica Harvardskog univerziteta Megan Grin u članku za list „Fajnenšel tajms“.

„Upotreba digitalnih valuta i alternativnih platežnih sistema omogućili su da se stvori veliki broj rupa u režimu sankcija, pružajući mogućnost da se plaćanja vrše sredstvima koja nisu dolari“, smatra ekspert.

Prema mišljenju Grinove, neefikasnosti američkih sankcija u značajnoj meri doprinosi Kina koja državama pomaže da ih zaobiđu.
Ona je obratila pažnju i na strah američkog rukovodstva da će da izgubi svoj imidž u slučaju da ukine sankcije. To dovodi do toga da se država pod sankcijama i ne trudi da poboljša odnose, jer će SAD, čak i ako to bude želele, biti teško da ih ukine.
Autorka članka je navela da je sve to primenjivo i na Rusiju. Nesuglasice između Moskve i Vašingtona na temu Ukrajine su velike i sankcije samo pogoršavaju situaciju, jer ne predstavljaju odgovarajući instrument za rešavanje konflikta.

„Bajdenova pretnja da će pooštriti sankcije Rusiji sve više liči na gest očajnika“, zaključila je Grin.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese. U Rusiji su ove optužbe u više navrata demantovane, ističući da se uglavnom koriste kao izgovor za dovođenje više snaga i tehnike NATO-a na granice zemlje.
Prema podacima „Blumberga“ nove sankcije SAD i EU protiv Rusije koje bi bile uvedene zbog Ukrajine se mogu odnositi na banke, pristup platnim sistemima, odbrambene i energetske kompanije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala