Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vašington krenuo u „inspekciju“ Američki stručnjak posetio Beograd

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaAmerička zastava
Američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Pol Ahern, tokom posete Srbiji od 13. do 15. decembra, sastao se sa vodećim predstavnicima vlasti i biznisa i razgovarao o temama od zajedničkog interesa i značaja za Sjedinjene Američke Države i Srbiju, saopštila je danas američka ambasada u Beogradu.
Ahern, koji je i glavni zamenik pomoćnika ministra na čelu Kancelarije za suzbijanje finansiranja terorizma i finansijskog kriminala, ove nedelje obilazi region kako bi se informisao u kojoj meri organizovani kriminal i korupcija predstavljaju pretnju stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana, a posebno da bi se upoznao na koji način Sjedinjene Države mogu da pomognu u ostvarivanju strateškog prioriteta Srbije da postane članica Evropske unije.
Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država je 9. decembra uvelo sankcije za vođe organizovane kriminalne grupe Veselinovića i povezanih pojedinaca i firmi zbog izazivanja nestabilnosti i koruptivnih radnji kojima su oštetili građane i privredu Srbije i Kosova, kaže se u saopštenju.
"Pojedinci i preduzeća na meti ovih sankcija moraju biti pozvani na odgovornost, a njihove aktivnosti koje izazivaju nestabilnost moraju biti zaustavljene", rekao je Ahern.
"Predsednik Bajden je jasno stavio do znanja da je suzbijanje korupcije vrhunski prioritet Sjedinjenih Država. Ministarstvo finansija će nastaviti da poziva na odgovornost protagoniste korupcije, ma gde oni bili", kazao je Ahern.
Na sastancima u Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu finansija, Narodnoj banci Srbije, Ministarstvu pravde, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Republičkom javnom tužilaštvu, Ahern se detaljnije informisao o izazovima sa kojima se suočava Vlada Srbije u postizanju privrednog rasta i sprovođenju reformi neophodnih za pristupanje Evropskoj uniji.
Ahern je čestitao Srbiji na rezultatima navedenim u najnovijem izveštaju Manivala, koji valorizuju dostignuća na polju suzbijanja pranja novca i finansiranja terorizma. Srbija u velikoj meri ispunjava niz standarda Radne grupe za finansijsku akciju (FATF), a uz to je i vidljivo unapredila organe i metode borbe protiv pranja novca.
Do napretka je došlo zahvaljujući političkoj opredeljenosti i brzom angažovanju ključnih ministarstava Vlade Srbije. Ahern je poručio da tehničko usaglašavanje jeste neophodno, ali suština napretka je i dalje u sprovođenju zakona.
Program posete je obuhvatio i sastanke sa predstavnicima privatnih banaka u Srbiji na kojima je bilo reči o značaju poštovanja međunarodnih propisa za kontinuirani privredni rast Srbije i njenu dalju ekonomsku integraciju sa regionom i Evropskom unijom.
Pomoćnik ministra Ahern je naglasio zahvalnost Sjedinjenih Država na partnerstvu između Srbije i američkog Ministarstva finansija u suzbijanju ilegalnog finansiranja i spremnost za dalji napredak u radu na ovim bitnim temama, navedeno je u saopštenju američke ambasade u Beogradu.
Ser Stjuart Pič, specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
REGION
Britanski specijalac u video-poruci otkrio koji je zadatak dobio za Balkan
Tašna - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
REGION
Armija zapadnih izaslanika nagrnula na Balkan: Priština bi da uskoči u bosanski voz
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala