- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Svetska premijera: Srbi prvi „oživeli“ praistorijskog čoveka – lovca iz Lepenskog vira

© Foto : Sputnjiku ustupila Nacionalna platforma "Srbija stvara"Njegovo lice pokazivaće sva osećanja, od radosti, preko ljutnje do dosade, kao i u vreme dok je lutao Đerdapskom klisurom
Njegovo lice pokazivaće sva osećanja, od radosti, preko ljutnje do dosade, kao i u vreme dok je lutao Đerdapskom klisurom - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Prvi put u istoriji danas se susreću drevni i moderni čovek. Svetska premijera realističnog 3D modela lica lovca iz Lepenskog vira odvija se u Paviljonu Srbije na Expo 2020 Dubai. Lice praistorijskog čoveka, njegove emocije, oživeli su srpski naučnici i stručnjaci iz domaće gejming industrije. Lice je urađeno uz pomoć vrhunske metahjuman tehnologije.
Živeo je pre 10 hiljada godina na obalama Dunava, u Srbiji, a danas će se nasmešiti svetu u životnom dobu od 55 godina, koliko je imao uoči smrti. Njegovo lice pokazivaće sva osećanja, od radosti, preko ljutnje do dosade, kao i u vreme dok je lutao Đerdapskom klisurom.
Vođa tima koji je oživeo našeg dalekog pretka, snažnog lovca-sakupljača je naučnica prof. dr Sofija Stefanović, iz Laboratorije za bioarheologiju Filozofskog fakulteta, kreativna ambasadorka nacionalne platforme "Srbija stvara" uz čiju podršku je i realizovan do sada u svetu neviđen projekat.
Izuzetno je uzbuđena zbog današnje premijere na svetskom sajmu, jer kako kaže, naučnici su iz drevnih ljudskih kostiju mogu da dobiju kvalitetne podatke o tome kako je neka individua živela, a sada su konačno saznali i kako je izgledala.
„Istraživanja i podaci se kroz analize publikuju u radovima, ali nikada nismo u prilici da od njih stvorimo pravo lice osobe koju smo analizirali. Upravo smo udružujući naše fizičko – antropološke analize, forenzičke metode za rekonstrukciju lica i pretvaranje lica u biokinetiči model uz pomoć metahjumen tehnologije koju je razvio „Epik gejms“, zapravo sve naše naučne podatke integrisali i dobili lice čoveka koje može da se pokreće. Izuzetno je važno za naučnike, da mogu na nov način da prezentuju podatke, ali je još važnije za moderno čovečanstvo da ima priliku da vidi kako su drevni ljudi izgledali, pokazivali emocije“, kaže Stefanovićeva.
© Foto : Sputnjiku ustupila Nacionalna platforma "Srbija stvara"Grob čoveka koji je živeo pre 10 hiljada godina na obalama Dunava, u Srbiji. Sahranjen je sa 55 godina, u sedećem stavu, pa se veruje da je bio šaman
Grob čoveka koji je živeo pre 10 hiljada godina na obalama Dunava, u Srbiji. Sahranjen je sa 55 godina, u sedećem stavu, pa se veruje da je bio šaman
 - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Grob čoveka koji je živeo pre 10 hiljada godina na obalama Dunava, u Srbiji. Sahranjen je sa 55 godina, u sedećem stavu, pa se veruje da je bio šaman

Operacija oživljavanja

Ona je za "operaciju oživljavanja" odabrala izuzetnog pojedinca sahranjenog na neuobičajen način u sedećem stavu, na prekrštenim nogama kao u meditaciji. Pretpostavlja se da je taj snažni muškarac, visok 178 centimetara i težak oko 70 kilograma imao posebnu ulogu u zajednici lovaca-sakupljača, jer su u drevnim civilizacijama tako sahranjivani šamani, koji su smatrani vidovnjacima i isceliteljima.
Tehnologija koju smo primenili se koristi u gejming industriji da se kreiraju ljudska lica u virtuelnoj realnosti, ali ta tehnologija nikada do sada nije iskorišćena na drevnim ljudima. Mi smo prvi u svetu koji su te tehnologije integrisali u reanimaciju drevnog ljudskog lica. Proces je trajao, fizičko – antropološke analize, zatim smo lobanju skenirali u Novom Sadu na institutu "Biosensa", pa su model preneli u Švedsku gde je rekonstruisana na forenzičkim metodama. Nakon toga skenirali smo ponovo lice, u formi skulpture, pa je tek tada prebačeno u biokinetički model“, objašnjava Stefanovićeva.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuMetahjuman
Metahjuman - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Metahjuman

Vlada spojila naučnike i inovatore

Uzbuđenje zbog premijere lovca iz Lepenskog vira ne krije ni savetnica Predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam Ana Ilić, koja predvodi tim platforme "Srbija stvara" na Expo 2020 u Emiratima.
Ona za Sputnjik kaže da je posebno srećna jer je ideja ovog projekta nastojanje da se na jedom mestu okupe kreativci, da se spoje naučnici i inovatori. Rezultat je susret drevnog i modernog čoveka - pred očima celog sveta.
„U ovom projektu vidimo smisao našeg rada, ovo nas čini posebno ponosnim i srećnim. Verujemo da će biti još mnogo takvih projekata u budućnosti. Ovo je zaista toliko jedinstven projekat, značajan, toliko je veliko interesovanje ovde u Dubaiju, lokalnih medija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u ovom regionu, a bogami i svetsko“, kaže Ilićeva.
© Foto : Sputnjiku ustupila Nacionalna platforma "Srbija stvara"Deo procesa rada na virtuelnom modelu čoveka iz Lepenskog vira
Deo procesa rada na virtuelnom modelu čoveka iz Lepenskog vira - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Deo procesa rada na virtuelnom modelu čoveka iz Lepenskog vira
Ona veruje da će se pompa oko našeg pretka koji se smeje, tuguje, pa i dosađuje, tek stvoriti kada se vrati u Evropu, na Balkan. Veruje da će biti i ljubomore, ali šta je tu je, kaže, drevnog čoveka koji je živeo pre 10 hiljada godina prvi su oživeli naučnici iz Srbije.
Lice čoveka koji je živeo u Srbiji pre 10 hiljada godina putem video linka sa sajma u Dubaiju premijerno može da vidi ceo svet.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala