- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Šta za projekat Rio Tinta znači ukidanje Prostornog plana Loznice

© Foto : Facebook/Jadar Projekat - Rio Tinto/PrintscreenDetalj iz spota Rio Tinta
Detalj iz spota Rio Tinta - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Prostorni plan grada Loznice, usvojen krajem jula, u kome je apostrofirano i postojanje Prostornog plana područja posebne namene za projekat „Jadar“, Skupština grada Loznice danas je stavila van snage. Šta će to značiti za dalja istraživanja jadarita kompanije Rio Tinto, to je još teško proceniti.
Da će ukidanje Prostornog plana Loznice biti izvesno jasno je bilo kad je to najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić nekoliko dana nakon razgovora sa zabrinutim meštanima doline Jadra za njihov dalji opstanak na tom prostoru u slučaju da Rio Tinto krene sa eksploatacijom litijuma.

Ukidanje Prostornog plana Loznice

Šta će značiti stavljanje van snage Prostornog plana Loznice, pogotovo u odnosu na aktivnosti Rio Tintove ovdašnje kompanije Rio Sava na istraživanju jadarita, ali i s obzirom na Uredbu Vlade Srbije kojom je marta prošle godine utvrđen Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, „Jadar”?
Protivnici tog projekta smatrali su da Prostorni plan Loznice praktično znači uvođenje rudnika litijuma na mala vrata. Nadležni u gradu su ih, međutim, uveravali da se Prostorni plan Loznice ne bavi rudnikom i da je ta lokacija, kao područje posebne namene, uređena republičkim aktima, čije je postojanje samo konstatovano u Prostornom planu. Da li će biti rudnika litijuma ili ne, nešto je o čemu će se, kako su podvukli, odlučivati u drugim postupcima.

Prostorni planovi i hijerarhija

Ne ulazeći u to šta će ukidanje Prostornog plana Loznice značiti u odnosu na dalja dešavanja vezana za aktivnosti Rio Save, s obzirom na postojanje Prostornog plana posebne namene za projekat „Jadar”, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je na čelu Sektora za prostorno planiranje i urbanizam, Đorđe Milić za Sputnjik je ukazao na hijerarhiju među njima.
© Sputnik / Lola ĐorđevićJedinica lokalne samouprave može van pravne snage da stavi samo deo planskog dokumenta ili planski dokument iz svoje nadležnosti
Zahtev Rio tinta da se jalovište preseli u najplodniji deo Jadra zbog smanjenja troškova - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Jedinica lokalne samouprave može van pravne snage da stavi samo deo planskog dokumenta ili planski dokument iz svoje nadležnosti
On ističe da prema Zakonu o planiranju i izgradnji planski dokumenti nižeg hijerarhijskog nivoa moraju da budu usklađeni sa planskim dokumentima višeg hijerarhijskog nivoa.

„U konkretnom slučaju donošenje Prostornog plana grada Loznice je predstavljalo usklađivanje tog planskog dokumenta sa Prostornim planom područja posebne namene. Jedinica lokalne samouprave može da odluči da deo planskog dokumenta ili planski dokument, samo iz svoje nadležnosti, stavi van pravne snage,“ ističe naš sagovornik.

Ostaje vladin Prostorni plan posebne namene

Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“ , pak, marta prošle godine je Uredbom utvrdila Vlada Srbije. On sadrži detaljnu regulacionu razradu za kompleks posebne namene i prateće koridore saobraćajnih i infrastrukturnih sistema. Taj Prostorni plan predstavlja i planski osnov za izdavanje lokacijskih uslova, za utvrđivanje javnog interesa, za sprovođenje postupka eksproprijacije, kao i za izradu projekata parcelacije i preparcelacije.
Izdavanje lokacijskih uslova odnosi se na objekte obuhvaćene kompleksom posebne namene, odnosno podzone pristupa rudniku, podzone proizvodno-industrijskih aktivnosti i podzone deponije, zatim na saobraćajne i infrastrukturne sisteme, na deonice planirane železničke pruge Valjevo–Loznica, uključujući sve servisne i pristupne saobraćajnice. Takođe i regulaciju delova rečnih tokova, železničku stanicu Jadar, industrijski kolosek, ali i planirani bočni gasovod visokog pritiska, uključujući lokaciju priključka na postojeći gasovod sa pristupnom saobraćajnicom, planirani cevovod tehničke vode.
© Sputnik / Lola ĐorđevićIzdavanje lokacijskih uslova za objekte obuhvaćene kompleksom posebne namene nije dovoljno za izgradnju rudnika litijuma
Bager - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Izdavanje lokacijskih uslova za objekte obuhvaćene kompleksom posebne namene nije dovoljno za izgradnju rudnika litijuma
Izdavanje lokacijskih uslova predviđeno je i za objekte izvan Kompleksa posebne namene, odnosno planirane javne saobraćajnice, uključujući i pomenutu obilaznicu oko Loznice. Isto tako i za planiranu distributivnu elektroenergetsku mrežu za potrebe Kompleksa posebne namene, kao i za cevovod otpadne vode .

Izdavanje lokacijskih uslova ne znači gradnju rudnika

Ipak, Milić napominje da koliko god je izdavanje lokacijskih uslova potreban inicijalni korak ka izradi tehničke dokumentacije u postupku planiranja i izgradnje objekata, prema Zakonu o planiranju i izgradnji, nije i dovoljan za samu izgradnju objekta.
„U slučaju kada se radi o objektima za koje je potrebno da se izrađuje studija o proceni uticaja na životnu sredinu, izgradnja objekata nije moguća pre dobijanja pozitivnog mišljenja, odnosno rešenja o davanju saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu“, ističe pomoćnik ministra, čelnik Sektora za prostorno planiranje.
To, praktično, znači da će o projektu koji prema Posebnom planu obuhvata 22 sela na 500 hektara, odnosno o eventualnoj gradnji rudnika litijuma, od presudne važnosti biti studija o proceni njegovog uticaja na životnu sredinu.
A na to ćemo, po rečima Vučića, čekati još više od godinu dana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala