- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Proterivanje ruskih diplomata je politički nalog; Nemački kancelar: Pravilna odluka

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da proglašavanje ruskih diplomata personama non grata nema nikakve veze sa „slučajem Hangošvili“, što je, kako ističu, dobro poznato nemačkim vlastima. Dok nemački kancelar Olaf Šolc poručuje da je odluka bila ispravna, Moskva sprema uzvratne mere.
U Ministarstvu su dodali da je presuda neobjektivna i da ima karakter političkog naloga i podvukli da odlučno odbacuju nerealne optužbe da su u ubistvo Hagošvilija umešane državne strukture.
Podsetimo, zvanični Berlin saopštio je da je dvojicu ruskih diplomata pri ambasadi Ruske Federacije u Nemačkoj proglasio personama non grata. Kao razlog proterivanja naveden je slučaj ubistva militanta Zelimhana Hangošvilija u berlinskom parku Mali Tirgarten u avgustu 2019. godine što je, prema tvrdnjama Berlina, teško kršenje nemačkog zakonodavstva i suvereniteta budući da je sud utvrdio da je ubistvo izvedeno prema nalogu države.

„Odlučno odbacujemo neosnovane i potpuno nerealne optužbe o umešanosti ruskih državnih struktura u ubistvo militanta Zelimhana Hangošvilija koji je živeo u Nemačkoj. Optužbe su konstruisane pomoću stranih obaveštajnih službi i struktura koje su sa njima povezane“, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Kako je ranije rekla portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, Moskva će uskoro obavestiti Berlin o recipročnim merama koje će preduzeti nakon što je Nemačka proterala dvojicu ruskih diplomata. Ona je i dodala da će to biti simetrične i apsolutno adekvatne mere.

Nemački kancelar: Proterivanje ruskih diplomata je pravilna odluka

Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da je odluka o proterivanju ruskih diplomata iz Berlina bila ispravna.

„Presuda koja je doneta za ubistvo u parku Tirgarten je jasan pokazatelj da se dogodilo nešto loše“, izjavio je Šolc pre samita lidera EU u Briselu.

Reakcije na ovu odluku je imao i Kremlj, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Moskva kategorički nije saglasna sa presudom i njenom formulacijom i dodao da je reč o neprijatnoj epizodi i da se neće odraziti na odnose dve zemlje.
Podsetimo, državljanin Gruzije Zelimhan Hangošvili učestvovao je u planiranju i pripremi terorističkog napada u Beslanu i eksploziji voza u moskovskom metrou između stanica „Avtozavodska“ i „Pavelecka“ 2004. godine.
Inače, u Berlinu je završeno suđenje ruskom državljaninu Vadimu Sokolovu, koji je proglašen krivim za ubistvo Hangošvilija. Zbog ovog zločina Sokolov je dobio doživotnu kaznu zatvora.
Ruska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
RUSIJA
Moskva poručuje Berlinu: Proterivanjem ruskih diplomata činite sebi medveđu uslugu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala