Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Rio Tinto“: Nastavljamo projekat „Jadar" u zakonskim okvirima

© AFP 2023 / PHILIPPE LOPEZRio Tinto
Rio Tinto - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Kompanija „Rio Tinto“ nastaviće da realizuje projekat „Jadar“ u zakonskim okvirima i da pruža javnosti informacije o svim aspektima projekta za koje je nadležna, saopštila je ta kompanija.

„Tokom dve decenije poslovanja u Republici Srbiji i rada na projektu geoloških istraživanja i razvoja ležišta litijuma i bora ''Jadar'', preduzeće Rio Sava Eksplorejšn posluje u skladu sa zakonima i najvišim profesionalnim standardima, u saradnji sa naučnim i stručnim krugovima, lokalnom samoupravom i Vladom Srbije u cilju pokretanja najveće rudarske investicije u ovom delu sveta“, navodi se u saopštenju „Rio Tinta“ za Srbiju.

Naglašava se da je toj kompaniji veoma stalo do podrške lokalne samouprave u Loznici i da je za razvoj projekta „Jadar“ potrebna njegova potpuna usklađenost sa procedurama propisanim na lokalnom i republičkom nivou, uključujući i one koje se odnose na prostorni plan.
„Uvereni smo da samo kroz dijalog u kome će se argumentima i činjenicama raspravljati o projektu ''Jadar'' može doći do razumevanja svih zainteresovanih strana o stvarnim i dugoročnim koristima koje on može doneti našem narodu, lokalnoj zajednici i privredi Srbije, kao i o rizicima i planu kojim će se obezbediti bezbednost projekta i života građana uz punu zaštitu životne sredine“, ističe se u saopštenju, koje je preneo Tanjug.
Dodaje se da će se planiranje i aktivnosti na projektu „Jadar“ nastaviti u skladu sa zakonima Srbije, kao što je to činjeno i do sada.

„Razumemo interesovanje građana za sve što se dešava u vezi sa projektom i nastavićemo da pružamo informacije o svim aspektima projekta za koje smo nadležni i u kojima učestvujemo“, saopštio je „Rio Tinto“.

Podsetimo, Skupština grada Loznice je, na sednici po hitnom postupku, stavila van snage odluku o donošenju Prostornog plana kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju.
Mašine i bageri na iskopinama - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
SRBIJA
Skupština grada Loznice izglasala: Ukinut prostorni plan za rudnik litijuma
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
SRBIJA
„Nisu dobili odgovor“! Vučić negativno o zahtevu „Rio Tinta“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala