- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poglavari jerusalimskih Crkava proglasili opasnost po prisustvo hrišćana u Svetoj zemlji

© Sputnik / Amit Šaalь / Uđi u bazu fotografijaPogled na Jerusalim
Pogled na Jerusalim - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Trinaest hrišćanskih patrijarha i poglavara jerusalimskih Crkava upozorilo je na opasnost po prisustvo hrišćana u Svetoj zemlji, izazvanu posebno, kako su ukazali, aktivnostima radikalnih grupa.
Oni su tim povodom objavili saopštenje u kom, državnim vlastima i javnosti, skreću pažnju na slučajeve fizičkih napada i uvreda sveštenstva, napade na hrišćanske crkve i vandalske činove nad svetinjama, kao i pokušaje narušavanja celovitosti i kulturnog identiteta Hrišćanske četvrti Starog grada sa ciljem da se protera hrišćanska zajednica iz Jerusalima.
Patrijarsi i poglavari jerusalimskih Crkava navode da se izraelska vlada javno obavezala da će osigurati bezbednost hrišćana i zaštititi njihove domove u Svetoj zemlji i da će očuvati hrišćansku zajednicu kao sastavni deo lokalne raznovrsne zajednice.
„Smatramo da su postupci vlade da pomogne milionima hrišćanskih hodočasnika koji posećuju sveta mesta u regionu dokaz da se zalažu u ovom pravcu. S tim u vezi, ozbiljnu zabrinutost izaziva činjenica što su zalaganja na svenacionalnom nivou isparila usled nesposobnosti lokalnih političara, zvaničnika i službi za sprovođenje zakona da obuzdaju radikalne grupe čiji članovi zastrašuju lokalne hrišćane, napadaju sveštenstvo i skrnave sveta mesta i crkvenu imovinu“, stoji u saopštenju.
Oni su napomenuli da je u izraelskom zakonodavstvu već utvrđen princip zaštite posebnih istorijskih jerusalimskih četvrti u domenu njihovog duhovnog i kulturnog identiteta koji se primenjuje i na Jevrejsku četvrt.
„Uprkos tome, nastojeći da oslabe hrišćansko prisustvo, radikalne grupe nastavljaju da kupuju na veliko strateški važne nekretnine u Hrišćanskoj četvrti, pribegavajući tajnim mahinacijama i taktikama zastrašivanja, kako bi isterale stanovnike iz njihovih domova. To dovodi do značajnog opadanja broja hrišćanske populacije i daljeg narušavanja istorijskih hodočasničkih maršruta između Vitlejema i Jerusalima“.
Kako se ističe, hrišćanski hodočasnički turizam predstavlja pravo svakog hrišćanina u svetu i Izraelu donosi ogroman profit, doprinoseći razvoju njegove privrede i društva. Iznosi se i podatak da, prema nedavnom izveštaju Univerziteta u Birmingemu, hrišćanska hodočašća i turizam izraelskoj ekonomiji donose tri milijarde dolara, prenela je Mitropolija crnogorsko-primorska.
Patrijarsi i poglavari jerusalimskih Crkava su pozvali lokalne političke vlasti u Izraelu, Palestini i Jordanu na pokretanje dijaloga kako bi se odgovorilo na izazove koje postupci radikalnih grupa u Jerusalimu predstavljaju kako za hrišćansku zajednicu, tako i za princip vladavine zakona, kao i sa ciljem osnivanja posebne zone hrišćanskog kulturnog nasleđa, kako bi se obezbedila celovitost Hrišćanske četvrti u Starom gradu Jerusalimu i sačuvao njen jedinstveni identitet i nasleđe.
Među potpisnicima apela su predstojatelj Jerusalimske pravoslavne crkve, patrijarh Svetog grada Jerusalima i cele Palestine Teofil III, jermenski jerusalimski patrijarh Nurhan Manukjan, apostolski administrator latinske Jerusalimske patrijaršije Ahiepiskop Pjerbatista Picabala.

Optužbe za diskriminaciju

Istovremeno, portparol hrišćanskih crkava u Svetoj zemlji Vadi Abunaser optužio je Izrael da diskriminiše hrišćanske turiste tokom božićnih praznika.
Izrael je prošlog meseca zatvorio svoje granice za strane turiste kao odgovor na izbijanje omikron soja virusa korona, ali ove nedelje izraelski zvaničnici su odlučili da naprave izuzetak što se tiče programa „Pravo rođenja“ koji omogućava besplatna putovanja u Izrael mladim Jevrejima iz celog sveta, preneo je Tanjug.
Za sada ograničenja ostaju na snazi za druge strane turiste, uključujući hrišćanske hodočasnike koji su tradicionalno išli u mesta kao što su Jerusalim, Nazaret i Vitlejem, koji hrišćani poštuju kao mesto rođenja Isusa Hrista.
Abunaser je ocenio da ovakav selektivni tretman predstavlja diskriminaciju hrišćanskih hodočasnika.
„Pozivam izraelske vlasti da se prema svima koji žele da posete zemlju ponašaju jednako bez ikakve diskriminacije zbog vere“, naveo je on.
Predstavnik Katoličke crkve, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da su njeni zvaničnici šokirani i ljuti zbog odluke Izraela.
On je rekao da je ta crkva, zajedno sa drugim denominacijama, apelovala na izraelsko ministarstvo turizma da dozvoli hrišćanskim hodočasnicima da dođu na praznik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala