- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novi predlog američkih senatora: Proglasiti Rusiju za „sponzora terorizma“

© Sputnik / FlickrKongres SAD Senat
Kongres SAD Senat - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Američki senatori predložili su da se 2022. godine Ukrajini pruži vojna pomoć u iznosu od 450 miliona dolara, a da se Rusija označi kao „država-sponzor terorizma“.
„Senator Džim Riš, član komiteta Senata za međunarodne odnose na visokom položaju, danas je predstavio 'Zakon koji garantuje Ukrajini autonomiju jačanjem njene odbrane' (Guaranteeing Ukraine"s Autonomy by Reinforcing its Defense Act, GUARD Act)“, navodi se u saopštenju na sajtu komiteta.
Njegovu inicijativu podržalo je još osam senatora.
„Nacrt zakona odobrava 450 miliona dolara stranog vojnog finansiranja za Ukrajinu u 2022. godini i označava Rusiju kao državu-sponzora terorizma“, precizirano je u saopštenju.
Senatori se takođe zalažu za pooštravanje sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“.
Podsetimo, nakon onlajn samita sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, američki predsednik Džozef Bajden izjavio da SAD neće jednostrano upotrebiti silu protiv Rusije. On je dodao da je upozorio Putina da su SAD spremne da uvedu surove ekonomske sankcije u slučaju napada na Ukrajinu.
Zapadne zemlje i Kijev u poslednje vreme optužuju Rusiju da priprema navodnu invaziju na Ukrajinu zbog čega sve češće govore o spremnosti da Moskvi u tom slučaju uvedu do sada neviđene sankcije. Rusija je u više navrata opovrgla da planira tako nešto, ističući da je pomeranje vojnih snaga na njenoj teritoriji, koje izaziva uznemirenost Zapada a posebno susednih država, njeno suvereno i ustavno pravo.
Predsednik SAD Džo Bajden na samitu G20 u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
RUSIJA
Zelenski: Bajdenove pretnje Moskvi sankcijama – ne deluju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala