Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EP usvojio rezoluciju o radnicima „Linglonga“ i protestima u Srbiji: Šta piše u dokumentu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Evropski parlament podržao je većinom glasova rezoluciju kojom se izražava zabrinutost zbog stanja ljudskih prava vijetnamskih radnika u kineskoj fabrici "Linglong" u Zrenjaninu, kao i povodom ekoloških protesta u Srbiji.
Evropski parlament zatražio je usklađivanje zakona i standarda u Srbiji u oblasti radničkih prava i ekologije sa EU vrednostima.
Rezoluciju je podržalo 586 evroposlanika, 53 je bilo protiv, a 44 uzdržanih.
Ova tema je po hitnom postupku uvrštena u agendu poslednjeg godišnjeg zasedanja EP na zahtev grupa evropskih Liberala, Socijaldemokrata i Zelenih.

Šta piše u rezoluciji

U tekstu Rezolucije, koji je usaglasilo šest političkih grupacija Evropskog parlamenta, vlasti Srbije se pozivaju da istraže slučaj "prinudnog rada" u fabrici ”Linglong” i obezbedi poštovanje osnovnih ljudskih prava i prava kao radnika.
Srbija se poziva i da poboljša usklađivanje sa radnim pravom EU i da prilagodi svoje zakone i inspekcijski nadzor u oblasti nelegalnog zapošljavanja.
U Rezoluciji se izražava i zabrinutost zbog "ozbiljnih problema korupcije i vladavine prava u oblasti zaštite životne sredine”, kao i zbog ”generalnog nedostataka transparentnosti i uticaja infrastrukturnih projekata na okolinu i društvo”, uključujući ”kineske investicije i zajmove, ali i multinacionalnih kompanija kao što je Rio Tinto”.
U tekstu Rezolucije izražava se i zabrinutost zbog nasilja "huligana protiv mirnih ekoloških demonstranata", kao i zbog, kako se tvrdi, sile koju je policija primenila protiv demonstranata.
Srbija se u zaključku poziva da radi na efikasnim i dokazivim reformama u oblasti strukturnih reformi i vladavine prava, a kroz novootvoreni Klaster 4 i na punoj primeni EU standarda u oblasti Zelene agende, prenosi Tanjug.
Teška industrija - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
SRBIJA
Vijetnamski radnici u Zrenjaninu preseljeni na drugu lokaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala