Danska iznajmljuje zatvor na Kosovu, šalje 300 osuđenika i 210 miliona evra

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaPritvorska jedinica zatvora u Moskvi
Pritvorska jedinica zatvora u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Danska namerava da iznajmi zatvor na Kosovu, gde planira da pošalje 300 zatvorenika, saopštila je danska vlada, predstavljajući novi plan za rešavanje problema prenatrpanosti zatvora.
Prema navodima Danskog radija, Kopenhagen je blizu postizanja sporazuma sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini.
Ministarstvo pravde Danske je saopštilo da je projektom planirano da se iznajmi 300 zatvorskih mesta. Mera bi se odnosila na strance za koje je presuđeno da budu deportovani iz Danske nakon odslužene zatvorske kazne.
Za uzvrat će Priština dobiti 210 miliona evra, predviđeno je načelnim sporazumom koji treba da odobri kosovski parlament, prenosi Rojters.
To je deo sporazuma postignutog između danske vlade, više opozicionih partija oba politička spektra i uprave danskih zatvora.
Ipak, dve partije koje podržavaju vladu Crveno-zelena alijansa i Socijalno-liberalna stranka nisu podržale dogovor.
Portparolka Crveno-zelene alijanse Roza Lund je tim povodom izjavila da je vlada od pitanja zatvora napravila pitanje imigracione politike i da postoje bolji načini da se reši problem sa kapacitetom zatvorenika.
Iz Socijalno-liberalne stranke ukazuju da je kosovski zatvorski sistem kritikovan zbog korupcije, nasilja među osuđenicima i loše obučenog osoblja.
Inače, u 2020. godini, oko 350 zatvorenika u danskim zatvorima trebalo je da bude proterano na kraju odslužene kazne.
Projektom je planirano i povećanje kapaciteta danskog zatvorskog sistema za 326 mesta u periodu od 2022. do 2025. godine.
Prema zvaničnoj statistici, od 2015. godine, broj zatvorenika u Danskoj porastao je za 19 odsto, na više od 4.000 ljudi početkom 2021. godine, što predstavlja stopu popunjenosti iznad 100 odsto, preneo je AFP.
Norveška i Belgija su već ranije iznajmljivale ćelije u Holandiji gde su slale zatvorenike.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala