- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cefta odbacila zahtev Prištine

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPriština
Priština - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Zajednički komitet Cefte, Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini, odbio je zahtev Prištine da u toj organizaciji samoproglašeno Kosovo bude predstavljeno bez angažovanja Unmika, odlučeno je na poslednjem sastanku, održanom u sredu.
Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine u Prištini saopštilo je da je pismo ministarke Rozete Hajdari, upućeno 24. septembra, i da se njime traži da takozvano Kosovo bude predstavljeno kao nezavisno, uvršteno na dnevni red iako ga je blokirala srpska strana.
Crna Gora se takođe protivila razmatranju pisma, ali predsedavajući Cefte, severnomakedonski ministar Krešnik Bekteši, nije dozvolio da tretiranje Kosova bude onemogućeno.
"Zajednička komisija nije odobrila pismo ministarke Hajdari, zbog nedostatka konsenzusa. U međuvremenu, Kosovo se usprotivilo usvajanju ministarskih zaključaka i tri nacrta odluka, uključujući i odluku koju je predložila Srbija za priznavanje programa ovlašćenih ekonomskih operatera i budžeta iz kojeg se plaća osoblje Ceftinog sekretarijata. Zajednička komisija odluke donosi konsenzusom svih strana", kaže se u saopštenju MINT-a.
Povodom odluke Cefte, Hajdari je rekla da zahtev Prištine ne treba posmatrati kao političko pitanje, već kao neophodnost koja bi olakšala nerešena trgovinska pitanja.
Iz ministarstva u Prištini tvrde da suprotno njihovim stavovima, "srpske vlasti sada zabranjuju tranzit robe".
"Kosovski izvoznici ne ispunjavaju porudžbine evropskih zemalja, posebno Nemačke i Švajcarske", navodi se u saopštenju ministarstva.
Iz ministarstva najavljuju da će barijere Srbije predstaviti u Briselu i dodaju da će se od sada protiviti svakom aktu Upravnog odbora Cefte sve dok zahtev Prištine za ravnopravan status ne bude prihvaćen.
Unmik je potpisao Cefta sporazum 2006. godine u ime Prištine. Unmik je potom izdao saopštenje prema kojem će važenje Cefta sporazuma zavisiti od budućih kosovskih vlasti, dodaju iz ministarstva, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala