- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden produžio na godinu dana sankcije protiv Rusije

© AP Photo / Evan VucciDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da produžava za još jednu godinu ukaz kojim se uvode sankcije na osnovu „Globalnog zakona Magnitskog“.
Bela kuća precizira da je američki lider odlučio da „produži na godinu dana režim vanrednog stanja propisan izvršnim ukazom 13818 i povezan sa ozbiljnim kršenjem ljudskih prava i korupcijom“.
„Široko rasprostranjena i ozbiljna priroda kršenja ljudskih prava i korupcije, koji potiču u celini ili velikim delom van Sjedinjenih Američkih Država, i dalje predstavlja neobičnu i ekstremnu pretnju našoj nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici i ekonomiji SAD“, izjavio je Bajden.
Podsetimo, zaposleni u velikom investicionom fondu „Hermitage Capital Management“ Sergej Magnitski bio je optužen za utaju poreza i 2009. godine umro u zatvoru od srčanog udara. Njegov poslovni partner, šef te fondacije Vilijam Brauder, koji je takođe bio optužen za utaju poreza u Rusiji i osuđen u odsustvu na devet godina zatvora, okrivio je za smrt revizora grupu ruskih zvaničnika. Navodno Magnitski nije bežao od plaćanja poreza, već je sam otkrio prevarantsku šemu zbog koje je i ubijen.
U velikoj meri zahvaljujući lobiranju Braudera, u Sjedinjenim Američkim Državama usvojen je 2012. godine „zakon Magnitskog“, prvi u savremenoj istoriji američkih sankcija protiv Rusije. Zakon je prvobitno uspostavljao lične sankcije državljanima Rusije koji, prema mišljenju američkih vlasti, krše ljudska prava. Ruske vlasti su više puta saopštavale da je nedopustiva politizacija slučaja Magnitski. Kasnije je dokument dobio status globalnog zakona, što znači da se sankcije mogu uvoditi protiv svih zemalja čiji građani, prema mišljenju SAD, krše ljudska prava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala