- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jokić dobija neočekivanu pomoć? /video/

© AFP 2023 / MADDIE MEYERAmerički košarkaš Ajzeja Tomas
Američki košarkaš Ajzeja Tomas - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Ajzeja Tomas, nekadašnji kandidat za MVP-ja NBA lige, odigrao je sjajnu utakmicu u dresu razvojne ekipe Denver Nagetsa u Dži ligi, drugoj po rangu u Americi. To dalje implicira da bi Nikola Jokić mogao da dobije neočekivanu podršku ukoliko Nagetsi odluče da pozovu Tomasa u prvi tim.
Denver Nagetsi jedna su od najosakaćenijih ekipa, na utakmici protiv Minesote Timbervulvs bili su bez sedmorice važnih košarkaša, a u isto vreme omaleni plejmejker – Ajzeja Tomas – žario je i palio u Razvojnoj ligi u dresu Rapidsa.
Tomas, koji ima 32 godine, prethodnih nekoliko sezona nije odigrao mnogo utakmica u NBA, najviše zbog problema sa leđima, i zbog toga novu takmičarsku godinu nije dočekao u nekoj ekipi.
Nekada jedan od najboljih strelaca u ligi igrao je za reprezentaciju Amerike u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, pokazao se jako dobro i Denver je bila prva franšiza koja mu je ukazala šansu.
U debiju za Kolorado Rapidse, drugu ekipu Denvera, Tomas je stavio do znanja da je spreman za NBA i sada je na Nagetsima da ga dovedu i time, makar na papiru, pomognu aktuelnom MVP-ju Nikoli Jokiću.

Ajzeja Tomas u debiju u Dži ligi:

42 poena;
6 skokova;
8 asistencija;
16/30 šut iz igre.
Sposobnost Tomasa da probaci loptu kroz obruč nikada se nije dovodila u pitanje, ali od operacije leđa nije bio u stanju da to čini kao u sezoni 2016/2017 kada je u dresu Bostona prosečno beležio 28,9 poena i 5,9 asistencija, dok je kasnije vodio Seltikse do finala Istočne konferencije.
Od tog trenutka pa do danas nije uspeo da se nametne kao startni ili barem rezervni plejmejker. U sezoni 2019/20 imao je solidnu ulogu u Vašingtonu beleživši 12,2 poena i 3,7 asistencija, ali ekipa je dosta trpela sa njim na terenu.
Prošle takmičarske godine gotovo da nije igrao, a izgleda je prošlog leta uložio mnogo napora da spremi telo za najveće zahteve i Nagetsi bi mogli da profitiraju od toga.
Kvalitet košarke u Dži ligi i NBa ne može da se poredi, ali Denver trenutno nema šta da izgubi jer je već dovoljno oštećen neigranjem ključnih košarkaša.

Povređeni košarkaši u Denveru:

Džamal Marej (povreda kolena, ne igra od početka sezone, povratak se očekuje krajem takmičarske godine);
Majkl Porter junior (povreda leđa, podvrgnut operaciji, odigrao samo devet utakmica u sezoni, neće se vraćati na teren do 2022/23);
Pi Džej Dozir (povreda kolena, odigrao 18 utakmica, propušta ostatak sezone);
Džamajkl Grin (povreda skočnog zgloba, propušta nekoliko nedelja)
Ostin Rivers (zaražen virusom korona);
Markus Hauard (povredio koleno na utakmici protiv Minesote, ne bi trebalo duže da odsustvuje);
Bouns Hajlend (nije igrao protiv Minesote odlukom tima).
Denver nema šta da izgubi u slučaju Ajzeje Tomasa jer, u krajnjem slučaju, ako ne bude išlo i ako se plejmejker ne snađe, ekipa iz Kolorada nastaviće dalje i to je to.
Sa druge strane, mogla bi da profitira jer je Nikoli Jokiću, koji igra istorijsku sezonu, ne može sâm da pobeđuje utakmice.
Pored Tomasa, Nagetsi u svojim redovima, u Dži ligi, imaju još jednog proverenog košarkaša koji je godinama bio standardan član u NBA – Lensa Stivensona.
U utakmici u kojoj je Tomas postigao 42 poena, Stivenson je bio blizu tripl-dabla (23 poena, devet skokova, sedam asistencija), čime je i on pokazao da bi mogao da dobije poziv.
Nikoli Jokiću je očajnički potrebna pomoć, Denver je trenutno na skoru od 14 pobeda i 14 poraza, i ako se nešto ne promeni, grčevito će se boriti za plej-of.
Podsećamo, Tomas je u sezoni 2018/19 nosio dres Denvera i na 12 odigranih utakmica prosečno je beležio osam poena i dve asistencije za 15 minuta.
Žestok obračun novinara i „legendi“ – zbog Jokića: „Pričate gluposti!“ /video/
Neverovatni Jokić prestigao Hardena, ali nije mogao sam protiv „vukova“ /video/
Moskva i Željkov kum su kazali „njet“, Milano je pismom sprečio haos, a „žrtva“ je – Crnogorac /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala