- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Vanredno u devet opština, struja stiže najkasnije do kraja dana kod svih potrošača

© Sputnik / Lola ĐorđevićČišćenje snega sa javnih površina uz pomoć angažovane mehanizacije
Čišćenje snega sa javnih površina uz pomoć angažovane mehanizacije - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
U Osečini i Malom Zvorniku danas je proglašena vanredna situacija, čime je broj opština koje su to učinile zbog posledica snežnih padavina i nestanka struje, povećan na devet. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da će svi građani i privreda, koji su ostali bez električne energije, dobiti je u toku dana, najkasnije do večeras.

Teška situacija u seoskim područjima

Vanredna situacija je na snazi i u opštinama Ivanjica, Lučani, Nova Varoš, Ljubovija, Krupanj, Arilje i Bajina Bašta.
U okolini Osečine, tri sela potpuno su odsečena, a dve trećine opštine je već četiri dana bez struje zbog velikog snega. Kompletna opštinska mehanizacija angažovana je na saniranju posledica padavina, a angažovani su i privatnici sa područja Valjeva i Šapca, potvrdio je Tanjugu predsednik opštine Osečina Nikola Tomić.
"Na području naše opštine situacija je katastrofalna. Tokom jučerašnjeg dana pokušavali smo da dođemo do bolesnih u selima koja su potpuno odsečena. Tokom noći smo uspeli da probijemo neke puteve, ali još uvek ima sela do kojih ne možemo da stignemo. Snežni nanosi u pojedinim mestima dostižu i do dva metra, a veliki problem predstavljaju oboreno drveće i strujni stubovi", rekao je on.
Kako javlja RTS, i Mali Zvornik je tokom dana proglasio vanrednu situaciju, jer je bez struje 40 odsto stanovnika te opštine.
U višim delovima opštine Mali Zvornik, veliki broj meštana i radnika zimskih službi i EPS-a čisti puteve i otklanja kvarove na delokovodima.
Predsednik te opštine Zoran Jevitć kaže da su svi glavni putevi prohodni, kao i da se dobar deo njih upravo čisti.

"Putevi u ruralnom delu opštine i dalje se čiste", navodi Jevtić i dodaje da ih je potrebno očistiti za radnike elektrodistribucije kako bi mogli da poprave brojne kvarove ne elektromreži.

Jevtić apeluje da, ukoliko ima slobodnih ekipa elektrodistribucije, da dođu da pomognu.
"Oboreni električni stubovi su u lošem stanju, a ljudima propada zimnica i ima i bolesnih", dodaje Jevtić.
U opštinama Krupanj i Ljubovija još nema struje u 10 sela. Na području ivanjičke opštine bez struje je oko 1.000 potrošača u podjavorskim i podmučanjskim selima.
U Lučanima bez struje je oko 1.000 potrošača u planinskim selima. U utorak tokom popodneva električnu energiju dobilo je više od 2.000 domaćinstava u Dragačevu koji struju nisu imali duže od dva dana.
Svi putni pravci prvog i drugog reda kao i oni ka planinskim centrima u Moravičkom okrugu su prohodni, a meštani sa lokalnim samoupravama čiste i nekategorisane puteve.

Do večeras će dobiti struju svi koji je nemaju

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je jutros da će građani i privreda, koji su ostali bez električne energije, dobiti je u toku dana, eventualno do večeras.
"Mi se i dalje nalazimo u energetskoj krizi koja je jednim delom prouzrokovana elementarnim nepogodama, kada govorimo o distributivnom sektoru, a drugim delom nedostatkom kvalitetnog uglja u EPS-u", izjavila je Mihajlovićeva na konferenciji "Okreni na zeleno" u organizaciji EU.
Ona je ocenila da se situacija popravlja, ali je činjenica da sistemski problemi u elektroenergetskom sektoru ne mogu da budu rešeni preko noći.
"Dakle, ovo je rezultat nekih lošijih poteza, pretpostavljam prethodnih nekoliko godina i mi to sad trpimo, ali što se tiče građana i privrede, što je u ovom trenutku najvažnije, imaće struju danas, eventualno večeras. A kada govorimo o ovom strateškom pitanju, rešavaćemo ga narednih dana i nedelja, ali će Srbija imati dovoljne količine električne energije", istakla je Mihajlovićeva.
Ona je rekla da će se o odgovornosti razgovarati kada se završi kriza.
"Što se tiče odgovornosti, bez obzira koliko me napadaju, i dalje stojim iza toga da mi iz krize moramo da izađemo, jer ovo nije letnja kiša koja je pala, pa je sve prošlo. Ovo je ozbiljna stvar. Mi jesmo u ozbiljnoj krizi, kad sve budemo završili sve treba posložiti, sva imena i prezimena moraju da se nađu na tome, sa sve mojim imenom, nikakav problem, ali moramo da znamo šta se radilo svih prethodnih godina", izjavila je Mihajlovićeva.
Postavila je pitanje zašto Srbija nema dovoljne količine kvalitetnog uglja u vremenima energetske krize u Evropi.
"Budući da danas zbog situacije sa cenama električne energije na evropskom tržištu mnoge zemlje drže u svojim rezervama termokapacitete i onda kada je neka krizna situacija oni sa termokapacitetima izlaze i čuvaju stabilnost, mi na žalost u ovoj situaciji sa našim termokapacitetima nismo bili u stanju da se sa time na pravi način izborimo", rekla je ministarka energetike.

Šteta od pada stabala biće nadoknađena

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je JKP "Zelenilo Beograd" do sada imalo oko 750 intervencija, kada je reč o stablima koja su pala zbog težine snega i poručio da će svaka šteta od pada stabla koje se nalazi na površini koje održava to preduzeće biti nadoknađena.
Radojičić je naveo da je na terenu bilo 350 radnika "Zelenila Beograd", dodajući da je to veoma ozbiljno gradsko preduzeće čiji zaposleni dobro rade svoj posao.
"Sve parkovske površine koje održava ovo preduzeće su na ponos Beograđana i naš cilj je da još više površina bude pod njihovom kontrolom. Tokom cele godine ovo preduzeće vrši orezivanje i uklanjanje suvih i rizičnih stabala. Sada su se lomila i potpuno zdrava stabla pod ogromnim teretom vlažnog snega, koji je za dva dana napadao toliko koliko inače napada tokom celog decembra", rekao je Radojičić za televiziju Prva, navodi se u saopštenju Gradske uprave.
Govoreći o čišćenju snega, istakao je da su gradske komunalne službe, sa oko 1.500 radnika, bile 24 časa na terenu i davale sve od sebe kako bi grad funkcionisao.
"Putevi prvog reda u dužini od 1.900 kilometara su putevi koje prve čistimo kada padne sneg. Četiri sata po prestanku snega ti putevi moraju biti prohodni. To je procedura koja je realno ostvariva i koje se mi pridržavamo", rekao je Radojičić.
Naveo je da je nabavljena sva potrebna oprema, te da u ovom trenutku oko 100 kamiona izlazi na teren, 20 multikar vozila i 15 utovarnih mašina.
"Pala je količina snega koja je inače karakteristična za ceo decembar i u ovim okolnostima svi dajemo svoj maksimum kako bismo situaciju rešili što je moguće pre", kazao je Radojičić.
Istakao je da je krizna situacija u Obrenovcu i Novom Beogradu, kada je reč o snabdevanju električnom i toplotnom energijom, razrešena i da je sada u tim delovima grada sve pod kontrolom, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala