- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tri evropske sile najavljuju spas nuklearnog sporazuma

© AP Photo / IRIB Centrifuge u iranskom nuklearnom pogonu
Centrifuge u iranskom nuklearnom pogonu  - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Tri evropske sile saopštile su danas da "brzo stižu do kraja puta" za spas iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, u trenutku dok Teheran optužuje zapadne zemlje da istrajavaju u "igri okrivljavanja".
"Nastavak nuklearne eskalacije Irana znači da brzo stižemo do kraja puta", rekao je francuski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Nikola de Rivijer čitajući zajedničku izjavu Velike Britanije, Francuske i Nemačke, prenosi agencija Rojters.
Glavni iranski pregovarač Ali Bageri Kani napisao je na Tviteru da pojedini akteri istrajavaju u svojoj navici okrivljavanja, umesto da se bave pravom diplomatijom.
"Izneli smo svoje ideje i radili konstruktivno i fleksibilno", smatra Ali Bageri Kani.
Osvrćući se na američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma 2018. godine, on je rekao da je diplomatija dvosmerna ulica i da je dogovor moguć ako postoji stvarna volja.
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Vašington nastavlja da se bavi diplomatijom sa Iranom jer "to ostaje, u ovom trenutku, najbolja opcija“, ali je dodao da "aktivno sarađuje sa saveznicima i partnerima na alternativama".
Indirektni pregovori između Irana i SAD počeli su u aprilu, ali su prekinuti u junu nakon izbora sadašnjeg iranskog predsednika Ebrahima Raisija, čiji su se pregovarači vratili u Beč posle pet meseci.
Britanske, francuske i nemačke diplomate saopštile su u ponedeljak da velike sile i Iran tek treba da počnu pregovore o spasavanju nuklearnog sporazuma i ocenile da će bez brzog napretka taj sporazum vrlo brzo postati "prazna školjka".
U saopštenju se pesimistički gleda na napore da se oživi sporazum prema kojem bi Iran ograničio svoj nuklearni program u zamenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija SAD, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.
Tadašnji predsednik SAD Donald Tramp povukao je SAD iz sporazuma 2018. i ponovo uveo američke sankcije Teheranu, što je navelo Iran da počne da krši svoja nuklearna ograničenja, preneo je Tanjug.
Sadašnji predsednik SAD Džozef Bajden tražio je povratak obe strane poštovanju sporazuma, u indirektnim razgovorima sa Iranom, pošto Teheran odbija direktan susret sa američkim zvaničnicima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala