- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Dokle je Zapad spreman da ide u disciplinovanju Srpske | Svet sa Sputnjikom

© AP Photo / Radivoje PavicicSednica Skupštine Republike Srpske
Sednica Skupštine Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
O krizi u BiH u novom izdanju emisije „Svet sa Sputnjikom“ govore prof. dr Nenad Kecmanović i politikolog Aleksandar Pavić.
Posle usvajanja Deklaracije o ustavnim principima u Narodnoj skupštini Republike Srpske, sa Zapada stižu upozorenja pa i otvorene pretnje rukovodstvu u Banjaluci i srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku. Sa priče o sankcijama već se prešlo na najave mogućeg vojnog reagovanja.
Posebno su oštre poruke iz Berlina: nova šefica diplomatije Analena Berbok poziva na uvođenje sankcija Dodiku, a predstavnici njenih Zelenih u Evropskom parlamentu predlažu da Unija u BiH pošalje 6.000 vojnika.
Hoće li se Zapad usuditi i na vojnu opciju ne bi li disciplinovao Srpsku? Ima li ikakve pravne mehanizme za to, ako znamo da se za stanje u BiH pitaju Ujedinjene nacije i garanti Dejtona? Zašto Srpsku uporno optužuju da ruši BiH kad ona samo hoće da se drži slova Dejtonskog sporazuma? Čime bi Banjaluka mogla da odgovori na sankcije, a kakav joj je manevarski prostor u slučaju vojne intervencije? Čime to SAD planiraju da BiH „vrate sa ivice litice“, kako poručuje njihov predstavnik Derek Šolet? Da li je upravo BiH prva meta najezde stranih izaslanika za Balkan?
Odgovore na ova pitanja u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ potražili su Tanja Trikić i njeni gosti – prof. dr Nenad Kecmanović i politikolog Aleksandar Pavić.
Dokle je Zapad spreman da ide u disciplinovanju Srpske | Svet sa Sputnjikom
Emisija „Svet sa Sputnjikom“ bavi se gorućim temama iz širokog spektra društvenog i političkog života. Vodi je Tanja Trikić, a zajednički je realizuju Sputnjik i Radio Novosti. Emituje se sredom od 17.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala