- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Hram košarke se poklonio najboljem šuteru svih vremena – Kari oborio rekord Alena! /video/

© AP Photo / Mary AltafferStef Kari – najbolji šuter svih vremena
Stef Kari – najbolji šuter svih vremena - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Stef Kari, čovek koji je promenio košarku, u noći između utorka i srede oborio je rekord Reja Alena po broju pogođenih trojki u istoriji NBA lige. Da sve bude još lepše, plej Golden Stejta to je uradio u košarkaškoj Meki, hramu ove igre, Medison Skver Gardenu u Njujorku.
Za košarku koju danas gledamo, sa velikim, nekada i preteranim šutevima za tri poena, treba „kriviti“ ovog čoveka koji je u prošloj deceniji počeo toliko da pogađa trojke sa svih pozicija na terenu, da su ubrzo i centri morali da se prilagode i da počnu da šutiraju van linije 7,24.
„Pržio“ je mrežice Stef Kari i za samo 789 utakmica u karijeri došao je do brojke od 2.977 trojki, što je tri više od nekadašnjeg vlasnika Reja Alena.
Tridesettrogodišnji Kari najbolji je šuter svih vremena, i iako su to mnogi osporavali tvrdeći da je Alen neprikosnoven u ovoj tehnici, sada ne postoji nijedan argument koji bi mogao da ugrozi plejmejkera Golden Stejt Voriorsa.
Da sve bude još lepše, Stef je rekord oborio u najpoznatijoj košarkaškoj dvorani na svetu – Medison Skver Gardenu – te je ugođaj bio još lepši, s obzirom na to kakvu istoriju ima hala u Njujorku.
Kariju su u duelu sa Njujork Niksima bile potrebne dve trojke da izjednači rekord, a tri da nadmaši Alena. Uspeo je u toj nameri ubaciši pet šuteva van linije 7,24 i u tom trenutku zaustavljena je igra kako bi se odala počast najboljem šuteru svih vremena.
Istorijsku partiju Stefa iz prvog reda gledao je srpski košarkaš Nemanja Bjelica koji je odigrao jako dobru utakmicu ostvarivši 14 poena, četiri skoka i četiri asistencije za samo 17 minuta u dresu Voriorsa.
Na utakmici u Gardenu bile su mnoge velike zvezde, što iz sveta košarke, što iz šou biznisa, a možda i najbolja slika večeri je zagrljaj Stefa Karija, Reja Alena i Redžija Milera, košarkaša koji su svaki na svoj način pisali istoriju NBA.
Alen je pre deset godina oborio rekord Milera po broju datih trojki, a deceniju kasnije Kari je svrgnuo bivšeg igrača, između ostalog, Boston Seltiksa.
Utakmica je noćas bila u drugom planu, ali naravno treba naglasiti da su Voriorsi slavili protiv Niksa – 105:96.
Kari je bio najefikasniji kod Voriorsa sa 22 poena, a pratili su ga Pul sa 19, Vigins je ubacio 18, a Bjelica 14 poena. Na drugoj strani istakao se Džulijus Rendl sa 31 poenom i sedam skokova.
U preostalim utakmicama večeri Bruklin Netsi pobedili su Toronto Reptorse 131:129 (posle produžetka), dok su Finiks Sansi savladali Portland Trejl Blejzerse 111:107 (takođe posle produžetka).
Duel između Čikago Bulsa i Detroit Pistonsa nije odigran jer Bulsi nisu imali dovoljan broj košarkaš zbog velikog broja zaraženih igrača virusom korona.

NBA, rezultati, utorak/sreda:

Bruklin – Toronto 131:129pp
Njujork – Golden Stejt 107:111
Portland – Finiks 107:111pp
Mirotić za Sputnjik: Moja ljubav raste iz godine u godinu – Novak je iznenađenje i velika čast! /video/
Legendarni Litvanac o Đokoviću: „Odveli su me na Vimbldon, rekli su da igra jedan dečko...“ /video/
Novak promukao u „Pioniru“: Stalo mi je, navijam! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala