- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Srbija u crvenom, Beograd u vrhu svetske liste: Alarmantni podaci o zagađenosti vazduha prošle noći

© Sputnik / Miloš ĆurčinNajveća zagađenost vazduha je ujutru i uveče
Najveća zagađenost vazduha je ujutru i uveče - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Mapa Srbije na sajtu AirVisual, koji pokazuje indeks kvaliteta vazduha u realnom vremenu, sinoć je bila obojena u crvenu boju, koja označava „nezdrav“ vazduh, a Beograd je po podacima ove aplikacije ponovo bio na top-listi deset najzagađenijih prestonica sveta, na sedmom mestu.
Srbija je sinoć zaspala uz alarmantne podatke o zagađenosti vazduha koje je prezentovao AirVisual. Mraz i veća relativna vlažnost vazduha uz odsustvo vetra i sinoć su bili „idealno loši“ meteorološki uslovi koji su, uz pojačano grejanje doveli do ekstremno povećanog aerozagađenja, tako da gotovo nije bilo mernog mesta u našoj zemlji gde se očitala crvena boja, indeks koji označava „nezdrav“ vazduh, piše Blic.
Sva merna mesta u Beogradu imala su indeks zagađenja viši od 160, a najteže je, kako su pokazali podaci AirVisual, bilo u Zemunu sa indeksom 293 i Kotežu sa indeksom 214, zbog čega su ova dva merna mesta bila obojena u ljubičastu, boju koja vazduh klasifikuje „veoma nezdravim“.
„Veoma nezdrav“ vazduh sinoć je izmeren i u Smederevu sa indeksom 215, a indeksi zagađenja veći od 200 sa „pikom“ od 237, detektovani su i na području Kragujevca. Konačno, u ljubičasto je bilo obojeno i jedno merno mesto u Novom Sadu gde je indeks zagađenja od 252 i njega svrstao u područje sa „veoma nezdravim“ vazduhom.
Podaci na ovoj aplikaciji od jutros su nešto povoljniji, jer su svi indeksi niži od 200, ali u crvenom su i dalje Obrenovac, Lazarevac, Novi Pazar, Kosjerić, Stepojevac i Čačak, čiji stanovnici, dakle, udišu „nezdrav“ vazduh.
I sajt Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) detektuju zagađen vazduh u ovim mestima, dok, što se tiče Beograda, u crvenom su, što SEPA klasifikuje kao “zagađen” vazduh, merna mesta u ulici Despota Stefana, kod KBC “Dragiša Mišović”, na Mostaru, Vračaru, Novom Beogradu, Starom Gradu i u ulici Omladinskih brigada.
Kada aplikacije koje pokazuju stanje kvaliteta vazduha u realnom vremenu i sajt SEPA pokažu ovakve podatke, zna se da je prisustvo suspendovanih PM10 i PM2.5 čestica, najopasnijih polutanata u vazduhu, daleko iznad dozvoljene koncentracije od 50, odnosno, 25 mikrograma po kubnom metru.
U takvim slučajevima, kako savetuju lekari, svi hronični i bolesnici koji imaju respiratorne probleme, ne bi trebali da izlaze napolje, da i zdravi prilikom boravka na otvorenom prostoru ipak nose zaštitne nano maske, da se na otvorenom izbegava fizička aktivnost, a u domovima pre svega da se ne otvaraju prostori i koriste prečišćivači vazduha.

Top 12 najzagađenijih gradova sveta protekle noći:

1.
Lahore, Pakistan
2.
Delhi, Indija
3.
Daka, Bangladeš
4.
Hanoj, Vijetnam
5.
Kabul, Avganistan
6.
Zagreb, Hrvatska
7.
Beograd, Srbija
8.
Krakov, Poljska
9.
Kalkuta, Indija
10.
Biškek, Kirgizija
11.
Vuhan, Kina
12.
Milano, Italija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala