- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Snimljena riba sa providnom glavom i kuglastim zelenim očima koje vire kroz čelo /video/

© Foto : Tviter/MBARIRiba Macropinna microstoma
Riba  Macropinna microstoma - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Hiljade metara ispod površine zaliva Monterey kod Kalifornije, naučnici su snimili neobičnu ribu s providnom glavom i zelenim očima nalik kuglama koje vire kroz njeno čelo.
U pitanju je veoma retka vrste ribe Macropinna microstoma.
Ova vrsta živi u morima Japana i u vodama poluostrva Baja u Kaliforniji.
Nauci je poznata od 1939. Karakteriše je nekoliko bizarnih osobina, malena usta i oči koje mogu da se pokreću svako za sebe, sposobnost da ih rotira i tako prikuplja svetlost. Naučnicima nije poznat broj ove vrste koja pluta u dubinama okeana.
Na temelju dosadašnjih istraživanja, naučnici smatraju da one ostaju nepomične dok čekaju plen, poput meduza. Riba može da lebdi zahvaljujući nizu širokih, ravnih peraja koje se protežu iz njenog tela. Usmeravajući svoje zelene oči prema gore, mogu da uoče siluete plena odozgo, a zeleni pigment u njihovim očima verovatno pomaže filtriranju sunčeve svetlosti s površine okeana.
Kada ova vrste ribe primeti plen, zumira pogled prema gore kako bi ga progutala dok istovremeno okreće oči prema napred, tako da može da vidi kuda pliva, prenosi portal Dnevno.
Naučnici pretpostavljaju da Macropinna microstoma ponekad može da izvlači hranu iz sifonofora, organizama sličnih meduzama koji hvataju plen pipcima. Providni štit glave mogao bi da je zaštiti od uboda pipaka sifonofora, međutim ova teorija je zasada samo nagađanje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala