- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Promenio iskaz: Bivši policajac se izjasnio krivim za kršenje ljudskih prava Džordža Flojda

Pratite nas
Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin, izjasnio se krivim po saveznoj optužnici za kršenje ljudskih prava Afroamerikanca Džordža Flojda, kog je ubio u maju prošle godine tokom policijskog privođenja, promenivši prvobitni iskaz.
To znači da se Šovinu neće suditi pred saveznim sudom u januaru, iako bi na kasnijem izricanju presude mogao da dobije dužu zatvorsku kaznu, navodi AP.
Šovin je u proleće ove godine osuđen za ubistvo iz nehata, jer je tokom policijske intervencije držao koleno na vratu Flojda skoro devet minuta i kažnjen je sa 22,5 godina zatvora.
Nakon te presude, Šovin se izjasnio da nije kriv za kršenje ljudskih prava, što su učinili i još trojica njegovih bivših kolega.
U dve tačke savezne optužnice navedeno je da je Šovin lišio Flojda ljudskih prava tako što mu je klečao na vratu dok je imao lisice i nije se opirao, i tako što mu nije pružio medicinsku pomoć.
Inače, Šovin se danas pojavio u sudnici u zatvorskom odelu, preneo je Tanjug.
Smrt Džordža Flojda, koju je prolaznik snimio mobilnim telefonom, izazvala je masovne proteste širom Amerike i sveta.
Protest ispred američke ambasade u Dablinu, zbog ubistva afroamerikanca Džordža Flojda - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2020
Ko je bio Afroamerikanac zbog kojeg je Amerika u plamenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala