- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Prava zima tek dolazi: Meteorolozi najavljuju ledene dane do kraja januara, i snegom "bogat" februar

CC0 / / Zima u planinskom selu
Zima u planinskom selu - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Sneg koji je zavejao celu Srbiju očigledno je samo uvod u snežnu i hladnu zimu kakvu najavljuju srpski meteorolozi. Čeka nas leden januar i, po svemu sudeći, snegom "bogat" februar.
Danas nema padavina, ali je temperatura u minusu, a za sutra i prekosutra, prognozirane su nove padavine.
Kako najavlju u RHMZ, u četvrtak i petak u nižim predelima mogu se očekuvati mešovite padavine, onosno i kiša i sneg, a u brdsko-planinskim predelima samo sneg. Od subote, kažu, stiže hladnije vreme, povremeno sa snegom.
Sneg koji će padati naredna dva dana, kažu meteorolozi, neće biti ni približno onom koji je padao u nedelju i izazavo kolaps širom Srbije. Mada, kako je pre dva izjavio meteorolog Đorđe Đurić, postoji mogućunost da i ovaj sneg bude mokar.
Što se temperatura tiče, do kraja nedelje minimalne bi trebalo da budu oko ili nešto malo iznad ili ispod nule, u zavisnosti od delova naše zemlje, a maksimalne neće prelaziti šesti podeok.

Ledeni dani do Nove godine

Klimatolog Vladimir Đurđević kaže da će narednih desetak dana temperature biti blizu nule, a posle sledećeg vikenda, od oko 26. decembra, imaćemo i ledene dane. Preko dana temperatura neće prelaziti nulu, jutarnje će biti minus četiri ili minus pet stepeni.
„U toku zime možemo očekivati znatno niže temperature, puno ledenih dana, sada smo napravili dobar uvod u zimu, ušli smo u meteorološku zimu, a u kalendarsku nismo. Naredne dve nedelje će ostati hladno, ali dosta je nezgodno - biće nekoliko obrta, biće par dana hladno, pa stabilnije vreme, ali nećemo imati stabilnije vreme u naredne dve nedelje“, kaže Đurđević.
Tek oko Nove godine vreme će se ozbiljnije stabilizovati.

Jaki mrazevi u januaru, hladno i februaru

Kako kaže meteorolog Marko Čubrilo ova zima će biti drugačija od prethodnih po količini padavina, posebno u decembru i februaru, a januar će verovatno biti najhladniji mesec ove zime. Mada, dodaje, treba da se spremimo na češću pojavu snega u odnosu na protekle zime.
„Najhladniji period verovatno dolazi krajem decembra i zadržaće se veći deo januara. Najhladniji mesec biće najverovatnije januar, kada je moguća pojava jakih mrazeva. Februar bi mogao doneti nešto toplije vreme, ali postoji određena verovatnoća (oko 40%) da i ovaj mesec bude relativno hladan“, kaže Čubrilo.
Kako dalje objašnjava, februar bi takođe mogao biti veoma bogat padavinama, a kako nema signala za visok vazdušni pritisak nad jugoistokom Evrope, vrlo verovatno je da bi ka nama često dolazilo do upada vrlo hladnog vazduha koji bi opet iz Rusije ovog puta direktno išao ka središnjoj Evropi, a onda u naletima i ka nama.
„To bi verovatno donelo relativno hladan februar bogat padavinama, ali uz moguće periode toplijeg ili na kratko relativno toplog vremena“, zaključuje on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala